Zdravie

Alergológ: Účinky otužovania sú jednoznačne pozitívne

"Zdravotné výhody otužovania sa prejavia, až keď sa mu človek venuje pravidelne, postupne a dlhodobo."

TASR/Webmagazin.sk, 30. marca 2021 13:59
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Otužovanie patrí medzi čoraz častejšie a populárnejšie aktivity. Z pohľadu imunity a z hľadiska celkového zdravia sú účinky otužovania jednoznačne pozitívne. Poukázal na to Luděk Hochmuth, alergológ z Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta Banská Bystrica na sociálnej sieti pre Slovenskú spoločnosť alergológie a klinickej imunológie (SSAKI). Otužovanie pomôže aj pri spaľovaní tukov a spotrebe kalórií.

"Vidíme zníženie počtu infekcií, hlavne respiračných, priaznivé účinky na krvný obeh, na krvný tlak a nervový systém. Ďalšie veľmi priaznivé účinky otužovania sú na psychiku, na odbúravanie stresu, zlepšenie spánku," vymenoval Hochmuth.

Pripomenul, že každý, kto sa otužovaniu venuje, by mal posúdiť svoj zdravotný stav, prípadne iné choroby. Zdôraznil tiež, že zdravotné výhody otužovania sa prejavia, až keď sa človek aktivite venuje pravidelne, postupne a dlhodobo.

Pozitívne účinky na zdravie zdôraznil aj tréner Ľuboš Gsch. "Rovnako ako pôst má aj otužovanie veľmi veľa benefitov, napríklad prekonanie psychických bariér. Toto prekonanie seba samého zvyšuje sebadôveru. Otužovanie nemusí znamenať zamrznuté jazero. Studená sprcha alebo vaňa tiež splnia základný účel. Tí menej smelí môžu začať aj s vlažnou vodou," odporúčal tréner s dôvetkom, že otužovanie tiež napomáha spaľovať tuk a aktivovať metabolizmus na väčšiu spotrebu kalórií.

Komentáre