Zdravie

ALERGICI POZOR: V ovzduší stúpne koncentrácia peľu ambrózie

"Peľ paliny a tráv bude pretrvávať v ovzduší na Slovensku už len vo veľmi nízkych koncentráciách, informovala Lafférsová."

TASR, 13. septembra 2020 10:46
Invázna rastlina ambrózia palinolistá (Ambrosia artemisiifolia) s pôvodom v severnej Amerike je silný peľový alergén, archívne foto. Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta
Banská Bystrica 13. septembra (TASR) – Nárast denných koncentrácií peľu ambrózie v ovzduší predpokladajú zdravotníci na tieto a najbližšie dni na celom území Slovenska. Informovala o tom Janka Lafférsová z oddelenia lekárskej mikrobiológie banskobystrického regionálneho úradu verejného zdravotníctva, pod ktoré spadá aj koordinácia peľovej informačnej služby v SR.

„Peľ paliny a tráv bude pretrvávať v ovzduší na Slovensku už len vo veľmi nízkych koncentráciách. Peľ ambrózie by mal však čoskoro dosiahnuť svoje posledné tohtoročné maximum,“ konkretizovala Lafférsová.

Vo vzduchu sa podľa nej okrem peľu spomenutých druhov bude vyskytovať ešte peľ skorocelu, štiavu a chmeľu, ako aj astrovitých, mrkvovitých a mrlíkovitých rastlín. „Denné koncentrácie spór húb (plesní) vplyvom nočného ochladenia mierne poklesnú,“ dodala Lafférsová.

Komentáre