Zdravie

Ako zmierniť prejavy alergie? Pestujte si svoju imunitu

"Aj v tomto boji hrá významnú rolu náš imunitný systém. Beta-glukány dokážu jeho činnosť posilniť, zmierniť silu symptómov a znížiť užívanie návykových liekov. "

OTS, 12. júna 2024 15:49
Foto: Shutterstock
Počet ľudí trpiacich alergiami každoročne narastá. Viac ako 40 % populácie trpí rôznymi formami alergickej nádchy. Fakt, že už takto vysoké percento môže čoskoro stúpnuť o ďalších 10 % zaraďuje alergické ochorenia, spolu s kardiovaskulárnymi a onkologickými, medzi najvýznamnejšie civilizačné choroby (1).

Sezónne alergie v plnom prúde


Alergia, ako nežiaduca reakcia imunitného systému na bežne neškodné látky, je stále viac prítomným ochorením, ktoré komplikuje život mnohým z nás. Imunitný systém sa mylne domnieva, že alergén je škodlivý a reaguje naň tvorbou protilátok. Tie však spôsobujú uvoľnenie histamínu, ktorý vyvolá symptómy alergie.

Najčastejšie ide o svrbenie, kýchanie, upchatý nos, slzenie a začervenanie očí. U niektorých ľudí sa dokonca môžu objaviť aj ťažkosti s dýchaním.

Foto: shutterstock

Podľa posledných údajov NCZI (Národné centrum zdravotníckych informácií) zaznamenali ambulancie klinickej imunológie a alergiológie v roku 2022 viac ako 1 400 000 návštev. Pacienti boli najčastejšie sledovaní s diagnózami ako alergická rintitída, imunodeficientné stavy či alergická astma.

Záleží aj na veku


Čím je dieťa staršie, tým častejšie u neho prevládajú príznaky. Najčastejšie sa pritom jedná o prejavy bronchiálnej astmy či alergickej nádchy. Aj v tomto prípade je dôležitým faktorom primárne nerovnováha imunitného systému, ktorú možno účinne korigovať terapiou a prevenciou.

Pri sezónnych alergiách, ktoré vplyvom klimatických zmien nastupujú čoraz skôr, ide často o reakciu na peľ kvitnúcich rastlín, stromov a tráv, ktoré sa vo veľkom šíria vzduchom. V mesiacoch máj a jún sú v ovzduší prítomné pele z topoľov, vŕb, agátov, báz, jasení či rôznych obilnín. Alergény z týchto rastlín sa do tela dostávajú cez dýchacie cesty, oči alebo kožu a následne spúšťajú imunitnú odpoveď. Dĺžka a závažnosť sezónnych alergií môže závisieť od konkrétnych alergénov prítomných v ovzduší aj od genetických predispozícií.

Foto: neoglucan.sk

Blahodárne účinky beta-glukánov


Zázrak prírody. Aj tak môžeme pomenovať hlivu ustricovú, ktorá sa osvedčila pri dermatologických ochoreniach, alergiách i regulácii imunity. Je bohatá na vitamíny, minerály no najmä beta-glukány, ktoré majú imunomodulačné účinky a posilňujú imunitné reakcie.

Štúdie potvrdili, že pokiaľ ľudia počas 8 týždňov konzumujú extrakt z hlivovitých húb, telo začne produkovať látky, ktoré pomáhajú imunitnému systému bojovať proti infekciám a ochoreniam, čo môže byť prospešné práve pri infekciách dýchacích ciest. (2) Beta-glukány si tak dokážu poradiť s astmatickými symptómami, alergiou a výrazne zvyšujú protizápalové účinky.

Prítomnosť antioxidantov v hlive ustricovej vyzbrojí imunitný systém v boji proti oxidačnému stresu a zápalom. Práve to sú kľúčové faktory rôznych druhov alergií. Nutričné zloženie hlivy ustricovej tak môže prispieť k celkovému zdraviu malých aj veľkých.

Užívať si radosť z dlhých letných dní strávených v prírode si zaslúži každý. A to bez potreby neustáleho smrkania a užívania sprejov. Nepríjemným symptómom sa však dá predchádzať svedomitým budovaním imunity, vyváženou stravou a zdravým životným štýlom. A nič nestratíte ani ak tieto kroky podporíte doplnkami stravy s obsahom beta-glukánov z vybraného kmeňa hlivy ustricovej. neoglucan® tinktúra s obsahom tekutého beta-glukánu je doplnená aj o zinok a vitamín C, čím naštartujete imunitné bunky, ktoré si poradia s vírusmi, sezónnou alergiou aj chronickou únavou počas pekných aj sychravých dní.

Foto: neoglucan.sk

Aj keď beta-glukán alergiu neodstráni, výrazne dopomôže k zmierneniu symptómov.

Tinktúry neoglucan® nájdete v DM drogériách, lekárňach a na neoglucan.sk/.

(1) https://www.elsevier.es/en-revista-allergologia-et-immunopathologia-105-articulo--glucans-in-treatment-prevention-allergic-S0301054612002868

(2)
https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411015001169?via=ihub

Komentáre