Technológie

Hnevajú vás drony? Touto zbraňou ich môžete zostreľovať bezpečne

"Stačí namieriť a stlačiť spúšť. Žiadne explózie sa ale nekonajú, táto zbraň prinúti lietajúci dron klesnúť a zistiť tak viac o jeho majiteľovi."

Erik Stríž, 20. októbra 2015 12:00
Battelle DroneDefender, zbraň na drony Foto: Battelle.org
Drony sú skvelým vynálezom, ktorého výhody verejnosť objavuje až v posledných rokoch. Princíp, ktorý využíva taký dron, pritom nie je vôbec nový a ani revolučný, ale spraviť ho v kompaktných rozmeroch a pripevniť naň kvalitnú kameru sa ukázalo ako veľmi praktické až v poslednom období.

Dnes drony využívajú rôzni amatérski nadšenci, televízne štáby, filmári a dokonca aj ľudia pôsobiaci v oblasti služieb. V Spojených štátoch sa už experimentuje s dronmi ako rýchlymi kuriérmi menších zásielok alebo dokonca pizze.

Využitie dronov je veľmi široké a dajú sa používať na dobré i zlé veci. Keď sa nimi snímajú krásne zábery krajiny alebo sa využívajú ku kontrole vlastných pozemkov, je to všetko v norme a správne. Ak sa ale ich tichá prevádzka a schopnosť letieť aj tesne nad zemou zneužíva na sledovanie ľudí, na zisťovanie podmienok pre kradnutie alebo na iné podobné nemorálne činnosti, potom ich zostreľovanie už nie je tak absurdné. Veď nikto z nás by nechcel, aby naše pozemky niekto sledoval z výšky a rozhliadal sa po veciach, ktoré by mohol ukradnúť.

Práve v takýchto prípadoch je použitie špeciálnych zbraní na drony celkom vhodné. Istá americká spoločnosť vyrobila jedinečnú zbraň, ktorou je možné dron zostreliť, ale pritom v žiadnom prípade neohroziť žiadneho človeka alebo zviera. Pomysleným nábojom letiacim z pušky je silné elektromagnetické vlnenie.

Battelle DronDefender využíva pomerne jednoduchý, ale veľmi praktický princíp funkčnosti - jednoducho dronu znemožní prijímanie akéhokoľvek signálu - rádiového aj GPS. Vďaka tomu dron celkom bezpečne klesne na zem priamo z miesta, na ktorom bol prvýkrát zasiahnutý intenzívnym rušivým signálom. Slovo zbraň by sme pritom radšej dali do úvodzoviek, pretože v skutočnosti nemá ani najmenší potenciál, aby niekoho zranila. Je to skôr prenosná rušička signálu, ktorej cieľom sú práve drony.

Zdroj: youtube.com

Spoločnosť Battelle Innovations, tvorca tejto špecifickej zbrane, uvádza pomerne praktické využitie svojho nového vynálezu. Odvoláva sa totiž na skúsenosť s dronmi používanými na prevoz kontrabandu do väzníc. Väzňom vďaka lietajúcim dronom komplici dodávali drogy a peniaze.

Zaujímavosťou je, že táto kompaktná rušička signálu funguje na vzdialenosť až 400 metrov a rušivý signál dokáže vyslať už 0,1 sekundy od stlačenia jej spúšte. Signál sa navyše šíri do priestoru v rozsahu až 30 stupňov, takže zamieriť a zneškodniť dron nie je problém ani v prípade, že sa nachádza vo veľkej výške.


Zdroj: Battelle.org


ODPORÚČAME AJ:
Drony nie sú hračky, ale lietadlá, ktorých použitie upravuje zákon
Bláznivý Brit si vyrobil súkromný vrtuľník z dronov
Odolný dron doletí až šesť kilometrov a pristane aj na vode
Bezpilotné drony: Pozrite si tie najkrajšie videá z vtáčej perspektívy
Peter Lisý: Letecké video a fotografiu dnes môže robiť každý filmár

Komentáre