Technológie

Peter Lisý: Letecké video a fotografiu dnes môže robiť každý filmár

"Videokoptéry sú finančne dostupné pre každého, kto to s leteckou fotografiou alebo videom myslí seriózne, prezrádza fotograf."

Romana Juhásová, 28. mája 2014 15:00
Videocopters.eu/ Robert Vano Gallery.com Foto: Videocopters.eu/ Robert Vano Gallery.com


Fotograf Peter Lisý pre Webmagazín porozprával o leteckom fotografovaní, ktoré je čoraz obľúbenejšie aj na Slovensku.

Ako sa fotograf ženského portrétu a aktu dostal k leteckým záberom?

Dávnejšie som si zakúpil GoPro kameru, zaujala ma svojou šikovnosťou, praktickosťou a zároveň výbornou kvalitou natáčania. Vedel som, že ju vo veľkej miere využívajú extrémni športovci, ja však medzi adrenalínových nadšencov nepatrím a preto som pre kameru hľadal iné kreatívne využitie. Na internete som natrafil práve na drony a na nespočetne veľa nádherných krátkych leteckých filmov. Vzhľadom na to, že som technicky zručný, prišiel som s ideou konštruovať multikoptéry pre fotografov, ktorí nemajú žiadne modelárske schopnosti, no nechýbajú im nápady a chuť inovovať svoje portfólio. Tento nápad dal vznik spoločnosti VIDEOCopters.eu.

Videocopters.eu/ Robert Vano Gallery.com Foto: Videocopters.eu/ Robert Vano Gallery.com
Využívate letecké zábery i pre vlastnú tvorbu?

Pokúšam sa škálu internetových videí obohatiť o svoje vlastné, aby som ale multikoptéru vedel korigovať presne podľa mojich predstáv, vyžaduje to ešte dávku cviku. Ukrojil som si z času na štúdiové fotografovanie a miesto toho sa snažím každý víkend trénovať „lietanie“. Veľmi ma to baví svojou hravosťou, ako chlapec som sa nadchol pre autá na ovládanie a dnes zas pre videokoptéry, ktoré sú však oveľa nákladnejšou „hračkou“ pre dospelých.



Nakoľko sú videokoptéry nákladné? Sú naozaj dostupné širokej verejnosti i po finančnej stránke?

Sú finančne dostupné pre každého, kto to s leteckou fotografiou alebo videom myslí seriózne. Existujú rôzne úrovne, rovnako ako si pri fotoaparátoch možno vybrať spomedzi kompaktov, poloprofesionálnych zrkadloviek alebo tých absolútne špičkových. Ten, kto chce využívať možnosti lietajúcich dronov nielen pre zábavu, ale i na komerčné účely, po čase pravdepodobne siahne po stabilnejšej a kvalitnejšej multikoptére.

Videocopters.eu/Robert Vano Gallery.com Foto: Videocopters.eu/Robert Vano Gallery.com
Odkedy pozorujete tento trend?

Multikoptéry sa pôvodne používali na armádne účely, približne pred dvoma rokmi sa postupne začali objavovať nové a nové využitia, od umeleckých, cez prosté monitorovanie územia, po komerčné natáčanie zo strany developerských spoločnosti či realitných kancelárií. Veľká vlna prišla počas uplynulého leta a na tieto letné mesiace si dovolím predpovedať ešte intenzívnejší boom. Na Slovensku sa budú využívať na jazerách, hudobných festivaloch či letných outdoorových svadbách. Letecké fotografovanie a natáčanie je evidentne na vzostupe, na internete takéto videá neustále pribúdajú, naposledy som videl jedno z uzavretého priestoru diskotéky, kde multikoptéra snímala zabávajúcich sa mladých ľudí.



Kto je cieľovou skupinou využívania multikoptér?

Najmä fotografi, či už profesionálni alebo nadšení amatéri, ktorí zistili, že pohľad z vtáčej perspektívy môže pri kreativite vytvoriť veľmi atraktívne zábery. V zahraničí sa tento trend úspešne infiltroval do svadobnej fotografie a inšpiráciu možno postupne pozorovať i u nás. Zároveň sú títo fotografi laikmi v oblasti modelárstva. U nás sa od technických predispozícií odbremenia a dostanú helikoptéru pripravenú na lietanie a natáčanie. Vďaka univerzálnemu držiaku môže fotograf použiť akýkoľvek fotoaparát s hmotnosťou do jedného kilogramu. Mnohých láka nasadiť na nástavec svoju najmohutnejšiu digitálnu zrkadlovku, avšak nemyslím, že je to úplne najšťastnejšie riešenie. Kvôli obratnosti odporúčam menšie praktickejšie kompaktné fotoaparáty vyššej triedy alebo GoPro kameru, ktorá má výborné vlastnosti a možnosť nadstavenia objektívov.



Treba takéto zariadenie certifikovať alebo registrovať? Existujú pre jeho využívanie obmedzenia či nariadenia?

Zatiaľ nie a aby kompetentní nemuseli pristúpiť k ich zavedeniu, treba zachovávať rozumné bezpečnostné pravidlá. Spomínal som síce hravosť lietania, no predsa len ide o technické zariadenie, o ktoré sa treba starať. V Spojených štátoch istí nadšenci nedávno natáčali neďaleko letiska, čo je absolútne neprípustné. Pokiaľ ale fotograf koná zodpovedne, nie je sa čoho obávať. Samotné zariadenie má výborné bezpečnostné prvky, vrátane autopilota.

Komentáre