Cestovanie

Bezpilotné drony: Pozrite si tie najkrajšie videá z vtáčej perspektívy

"Bezpilotné helikoptérky - drony - už nie sú spájané len s vojenskými silami. Po novom sú inovatívnou zbraňou filmárov, fotografov a taktiež propagácie turizmu. Majú totiž na svedomí nádherné zábery."

Romana Juhásová, 3. mája 2014 6:00
Foto: Youtube


Začali v armáde, dnes sa ich využitie a občas i zneužitie stále rozširuje do všemožných oblastí ako poľnohospodárstvo, spravodajstvo, policajné vyšetrovanie, doručovanie zásielok. Ich potenciál skrytý v nových netradičných uhloch a v tom, že sa dostanú v podstate kamkoľvek, objavili aj nadšenci inovatívneho filmovania či fotografie.

Kvadrokoptéry, na ktorých je pripevnená zväčša GoPro kamera, dávajú vznik krásnym dokumentom. Predtým by takéto zábery z vtáčej perspektívy boli možné len s ozajstnou helikoptérou a to v zhoršenej kvalite a s oveľa tučnejším rozpočtom. Ako tichí nenápadní (v porovnaní s reálnou helikoptérou nepochybne) pozorovatelia snímajú plošiny krajiniek, ruch veľkomiest alebo i zvieratá v ich prirodzenom prostredí. Britský The Guardian zverejnil výber tej najkrajšej všehochuti, od africkej safari, cez životom nabitý Londýn, po niekoľkonásobnú dávku koncentrovanej romantiky.

Vďaka multikoptéram vyhotovíte zábery divokých zvierat z bezprostrednej blízkosti bez akéhokoľvek faktoru nebezpečia pre vlastné zdravie. Niektoré sa možno poriadne začudujú nad zvláštnym "vtákom" krúžiacim v okolí, no zväčša im pozornosť nevenujú a tak sa môžeme kochať mimoriadne estetickými pohľadmi, napríklad na uháňujúce stádo antilop v Serengeti.



Vďaka videám z dronov si môžete vychutnať zábery na svoje obľúbené mesto, ak je ním Londýn, pozrite, si ako inovatívne zachytil život v jeho východnej časti filmár Honey Worth.



Ak sa vám žiada romantiky, pripájame video mapujúce slnečné lúky talianskeho Toskánska. Možno inšpirácia na letnú dovolenku?



A srdce už úplne zmäkne pri pohľade na prírodné predstavenie skákajúcich delfínov.

Komentáre