Technológie

Kto potrebuje FullHD a 4K, keď máme VHS?

"Aplikácia pre iPhone verne napodobňuje nekvalitný obraz typický pre VHS kazety z 80. rokov. Výsledný efekt je tak dobrý, že nebudete vedieť rozpoznať, či sa pozeráte na originál alebo iba grafickú úpravu. "

Erik Stríž, 23. decembra 2015 8:00
Aplikácia VHS Camcorder pre telefóny iPhone Foto: Rarevision LLC
Nostalgia je čoraz hodnotnejšia a vzácnejšia, najmä v čase prudkého technologického pokroku. Napríklad takí hipsteri si na záujme o retro-všetko založili celú komunitu, či dokonca subkultúru. Snáď aj preto sa veľkej popularite teší aplikácia s názvom VHS Camcorder, ktorá dokáže z vášho mobilného telefónu iPhone spraviť kameru a prehrávač videokaziet typu VHS. Vitajte v osemdesiatych rokoch.
Aplikácia VHS Camcorder pre telefóny iPhone Foto: Rarevision LLC

VHS bol technologický zázrak svojej doby

Na začiatok trocha z histórie. VHS kazety začala pôvodne vyrábať japonská spoločnosť JVC v septembri 1976 a až do 90. rokov 20. storočia zažívali veľmi priaznivé časy. Viac ako dvadsať rokov sa VHS kazety považovali za štandard pre nahrávanie a prehrávanie videa. Pôvodne VHS kazety bojovali o svoju pozíciu s inými výrobkami od Sony a Philips, avšak ani Betamax a ani Video 2000 nakoniec neboli nikdy tak populárne, ako práve plastové krabičky s navinutou páskou a s označením VHS.

VHS znamená Video Home System (teda domáci obrazový systém), ale často sa tiež spomína akronym odvodený od Vertical Helical Scan alebo Victor Helical Scan. Základom týchto nemotorných a nekompaktných plastových krabičiek boli magnetické pásky, na ktoré sa zapisovali údaje a neskôr čítali vo videoprehrávačoch. Zaujímavosťou je, že čím viac sa jedna kazeta pozerala, tým viac sa ničila. Skrátka, každá kazeta mala svoju životnosť podmienenú nielen samotným konštrukčným zhotovením, ale aj technológiou čítania záznamu.

VHS kazetám nepomohli ani postupné inovácie a modernizácie, posledná verzia D-VHS dokonca vedela prehrávať videá v rozlíšení až FullHD. Avšak v tom čase už túto technológiu vytláčali CD a DVD nosiče a dnes je už len nostalgickou spomienkou na časy, keď bolo potrebné pamäťové médiá fyzicky pretáčať a bolo ťažké ich kopírovať.

Zdroj: Wall Street Journal (youtube.com)

Zámerné znižovanie kvality by mohlo byť trendom

Snáď aj práve pre technologický pokrok súčasnosti a vysokú kvalitu záznamu, ktoré robia obyčajné mobilné telefóny, je o VHS opäť záujem. Dopyt po VHS môže do určitej miery pokryť aj aplikácia VHS Camcorder, ktorá z mobilného telefónu iPhone dokáže spraviť vernú repliku kamier z 80. rokov.

Video zaznamenané aplikáciou VHS Camcorder je roztrasené, neostré, má veľa šumu a náhodných nedokonalostí obrazu. Na ľavom dolnom rohu sa zobrazuje kostrbatý čas záznamu a aj zvuk je hocičo, len nie HD. Aj napriek nízkej kvalite audio- aj videozáznamu je o aplikáciu taký záujem, že sú ľudia ochotní za ňu zaplatiť štyri americké doláre.

Praktické využitie tejto aplikácie asi nie je žiadne. Je to niečo, čo zabaví a čo pridá atraktívny efekt do vašich dovolenkových videí. Nanešťastie, aplikácie zatiaľ nefunguje na mobilných telefónoch so systémom Android a Windows, bola špeciálne navrhnutá pre smartfóny Apple iPhone.

Zdroj: iTunes


ODPORÚČAME AJ:
Krásny telefón, ktorý si zamilujete
Najdrahšie hodinky s Androidom sú zo Švajčiarska
Päť aplikácií na iPhone, ktoré z vás spravia lepšieho kuchára
Technologická bomba so zakriveným mega-displejom

Komentáre