Technológie

Zabúdate? Je to normálne a možno aj prospešné

"Univerzita v Glasgowe publikovala výsledky výskumu svojich pracovníkov, v ktorých sa tvrdí, že mozog funguje trochu ako pamäť v počítači. Musí mazať nejaké spomienky, aby uvoľnil priestor novým. "

Erik Stríž, 22. decembra 2015 12:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Karel Čapek v jednej zo svojich poviedok písal, že my nie sme to, čo z nás spravil život, ale iba to, čo si z neho pamätáme. A, že by sme nevedeli žiť náš život, keby sme z neho väčšinu nepostrácali.

Zabúdanie je celkom prirodzená vec, a pokiaľ zásadne a negatívne neovplyvňuje naše životy, ani ho neregistrujeme. Pritom zabúdame oveľa viac, ako si v pamäti uchovávame. Nebyť zabúdania, určite by sme neboli rovnakými ľuďmi. Zaujímavosťou je, že si pamätáme skôr tie negatívne spomienky, a predovšetkým emotívne. Naše spomienky totiž nie sú iba o vizuále, ale najmä o emóciách, ktoré sme v čase odohrávania sa tejto spomienky cítili. Preto si dobre spomíname na prvé veľké sklamania, hoci sú oveľa staršie a menej významné, ako tie menšie spred niekoľkých týždňov.

Aj zdravý človek zabúda väčšinu spomienok

Podľa Edwina Robertsona, vedeckého pracovníka z Glasgow University, je prirodzené a správne zabúdať na práve sa naučené veci.

Do experimentu s pamäťou boli zahrnutí muži aj ženy, ich úlohou bolo zapamätať si slová, ktoré boli sprevádzané vždy inými PIN kódmi. Presnejšie, nešlo ani tak o PIN kódy, ako skôr o zobrazenie ťuknutí na pomyslenú numerickú klávesnicu.

S určitým časovým odstupom potom mali respondenti za úlohu spomenúť si na slová a na postupnosti ťuknutí v štýle písania PIN kódu. V krátkom čase si boli schopní vybaviť obe časti zadania, slová aj vizuálne postupnosti pri zadávaní PIN kódov.

Zabúdame, aby sme si pamätali nové veci

Zaujímavé však bolo, že po niekoľkých hodinách sa niektoré spomienky akoby stratili na úkor tých, ktoré bolo práve potrebné vybaviť si. Napríklad, keď boli respondenti požiadaní o to, aby si spomenuli na čo najviac PIN kódov, vedeli si na ne spomenúť. Avšak v tej chvíli, kedy bolo potrebné spomenúť si časť zo zapamätaných informácií, zvyšok z nich sa z pamäti akoby vytratil.

To znamená, že sme to my, kto si vyberá, čo máme zabudnúť a čo si zas v pamäti ponechať. Vyzerá to tak, že aj náš mozog v určitom ohľade funguje ako pamäť v počítači - aby ste do nej mohli ukladať nové informácie, musíte občas nejaké staršie zmazať.

Kuriozitou je, že experiment poukázal na rozdiely medzi mužmi a ženami. Nežnejšie pohlavie si pamätá viac vecí, ako muži. Pre všetkých chlapov by aj toto mohlo byť také malé memento, aby si dávali veľký pozor na to, čo svojim polovičkám povedia - všetko totiž môže byť použité proti nim! :)

ODPORÚČAME AJ:
Solárna nabíjačka na mobil, ktorú zrolujete ako papier
Aké technologické vychytávky sme najčastejšie dostávali pod stromček?
Mäso a syry budú vyrastať priamo zo zeme
Čo je najdrahší materiál na svete? Rozhodne nepatrí na prsteň

Komentáre