Technológie

Mäso a syry budú vyrastať priamo zo zeme

"Vedeli ste, že vo svete vznikajú iniciatívy, ktoré sa snažia o vytvorenie mäsa a syrov z rastlín? Alebo ešte lepšie - ktoré majú záujem vyrobiť mäso a syry, ktoré budú rásť zo zeme? To nie je vedecko-fantastická literatúra, ale realita modernej vedy."

Erik Stríž, 17. decembra 2015 12:00
Hamburger vraj chutí ako skutočný. Vlastne, aj ten od Impossible Foods je skutočný, iba mäso a syry boli dopestované na záhrade. Foto: Impossible Foods
Impossible Foods je organizácia zo Spojených štátov pozostávajúca z odborníkov, ktorá má za cieľ významným spôsobom zmeniť spôsob, akým získavame syry a mäso. Obidva tieto produkty sú závislé na zvieratách, ktoré sa musia chovať za účelom ich zabíjania. Ľudstvo takto využívalo zvieratá celé tisíce rokov a podľa Impossible Foods je správny čas začať to meniť.
Hamburger vraj chutí ako skutočný. Vlastne, aj ten od Impossible Foods je skutočný, iba mäso a syry boli dopestované na záhrade. Foto: Impossible Foods

Žiadna sója, žiadne nepodobeniny. Skutočné mäso zo zeme.

Už dnes poznáme rôzne vhodné alternatívy za mäso, dokonca rôzne sójové náhrady nerozpoznáte od skutočného mäsa. Organizácia by však chcela zájsť ešte ďalej a všetko potrebné si dopestovať priamo na záhrade s tým, že takto “stvorené” mäso by rozhodne nebolo vegetariánske.

Spôsob, akým je možné dosiahnuť dopestovanie mäsa a syra s originálnym vzhľadom a chuťou, spočíva v úprave genetickej informácie konkrétnej rastliny. Veľmi zjednodušene by sa dalo tvrdiť, že ide o výber najvhodnejšej rastliny, je následne šľachtenie a ovplyvnenie jej schopností vytvárať určité proteíny, tuky, vitamíny a ďalšie výživné prvky.

Už teraz sa organizácia Impossible Foods môže pochváliť veľmi dobrými výsledkami svojej práce - jej hamburgery ochutnalo už množstvo ľudí po celom svete vrátane miliardára Billa Gatesa a údajne boli na nerozpoznanie od tých, v úvodzovkách, skutočných.


Zdroj: cnbc.com

Milióny dolárov na podporu myšlienky

Organizácia Impossible Foods nie je tvorená amatérmi alebo nadšencami, ale skutočnými odborníkmi. Dodnes získala na rozvoj svojich ambícií podporu vo výške 74 miliónov amerických dolárov, pričom kľúčovými investormi sú Google Ventures, Bill Gates, Horizon Ventures a Khosla Ventures.

Zdroj: impossiblefoods.com

ODPORÚČAME AJ:
Čo je najdrahší materiál na svete? Rozhodne nepatrí na prsteň
Ovládanie počítačov ako zo sci-fi filmu
Technické darčeky, ktoré už dnes nikoho nepotešia
Dom postavený z kociek lega? V prípade núdze je riešením problému

Komentáre