Technológie

Technické darčeky, ktoré už dnes nikoho nepotešia

"Vianočný stromček radi vidíme zaprataný darčekmi a občas zabúdame na to, že nie kvantita, ale kvalita by pre nás mala byť dôležitá. "

Erik Stríž, 10. decembra 2015 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR - Pavol Ďurčo
Jednoduchý spôsob, ako obdarovať blízkych, je vybrať im niečo z predajne elektroniky. Veď každý by chcel mať doma nový mobil, tablet alebo inú technickú hračku. Alebo ani nie? Pozrite sa na niekoľko darčekov, ktoré dnes pravdepodobne nikoho nepotešia, a preto by ste sa mali vyvarovať ich kúpe.

MP3 prehrávač Sony Foto: Sony

MP3 prehrávač

Skutočne. MP3 prehrávače vyšli z módy, pretože v každom jednom mobilnom telefóne dnes môžete mať naozaj dobrý hudobný prehrávač. Ak sa vám nepáči ten vstavaný, môžete si z internetu stiahnuť desiatky a desiatky ďalších, ktoré budú spĺňať vaše očakávania.

Práve toto vedia aj ostatní ľudia a ak cielene nepotrebujú mp3 prehrávač napríklad do posilňovne, potom takýto dar nebude celkom ideálny.

USB kľúče s malou pamäťou. Technické darčeky, ktoré už dnes nikoho nepotešia Foto: USB kľúče s malou pamäťou

Malé USB kľúče

Jeden či dva gigabajty na USB kľúči dnes nie sú tak atraktívne, ako pred niekoľkými rokmi. USB kľúče s malou kapacitou by ste mali celkom vyradiť zo svojho zoznamu darčekov, ak si nechcete spraviť hanbu.

ALE - situácia sa mení, keď niekomu darujete kľúč s kapacitou aspoň 64 GB. V lepšom prípade malý prenosný disk s pamäťou okolo 512 GB až 1 TB je vhodným darom, ktorý navyše obdarovaný bude vedieť celkom určite využiť hneď. Asi každý z nás má v počítači uložené fotografie a videá, o ktoré by nerád prišiel a disk na ich zálohovanie preto príde vhod.

CD prehrávač. Technické darčeky, ktoré už dnes nikoho nepotešia Foto: Sony

CD prehrávač

Ešte pred desiatimi rokmi boli CD prehrávače skutočne sexy a trendové. Ale potom ich nahradili malé mp3 prehrávače a aj tie boli iba nedávno vytlačené mobilnými telefónmi. Kúpou CD prehrávača (hoci aj toho veľkého s reproduktormi) nemusíte obsadiť pozíciu najlepšieho darcu roka.

Rukavice na ovládanie mobilu. Technické darčeky, ktoré už dnes nikoho nepotešia Foto: Dealextreme

Rukavice na ovládanie dotykového displeja

Každý používa mobil aj keď chodí po vonku. Zdá sa, že obdarovať niekoho rukavicami schopnými ovládať dotykový displej je dobrý nápad, ale asi celkom zbytočný. Zvyčajne sú tieto rukavice na nerozoznanie od obyčajných, ale písať esemesku sa s nimi aj tak nedá. Aj keď si priplatíte za funkciu navyše, v skutočnosti ich obdarovaný nebude využívať prakticky vôbec.

Filmy na DVD. Technické darčeky, ktoré už dnes nikoho nepotešia Foto: Wallmart

Film na DVD alebo Blu-ray

Toto je celkom vážne. Filmy na DVD-čkach už rozhodne nie sú trendové a vôbec nie sú vhodným darčekom pod stromček. Obdarovaný si ten film pozrie možno jedenkrát, a potom kus zbytočného DVD leží roky v poličke pod televízorom.

Platí, že tieto darčeky nie sú ideálne pre väčšinu. Avšak keď majú svoj osobný význam, potom nemusia byť vždy nevhodnou voľbou. Nesmierne záleží na tom, či si budúci obdarovaný tento darček vyberie vopred a cielene.

Dobré technické darčeky

Aby sme nepísali iba o zlých darčekoch z portfólia predajcov elektroniky, uvedieme aj niekoľko celkom zaujímavých a trendových.

Napríklad také inteligentné hodinky vyzerajú byť celkom v kurze. Sú to malé počítače na zápästie, ktoré sa dajú spojiť s mobilným telefónom a používať ako doplnok. Množstvo smart-hodiniek má navyše zabudované senzory pohybu a srdcového tepu, ktoré dokážu pomáhať pri tréningoch. Keď si váš blízky zaumieni, že chce budúci rok začať aktívne behať a cvičiť, potom môže byť takýto smart-darček celkom dobrou voľbou.

Nepochybne vhodné sú stále aj tablety. Aj ten človek, ktorý doma ešte žiadny nemá a myslí si, že preň nenachádza uplatnenie, ho nakoniec ocení. Tablety, aj tie lacnejšie, sú dobré pre čítanie elektronických kníh, pre pohodlnejšie sledovanie webstránok a sociálnych sietí. Navyše sa dajú veľmi vhodne využiť v aute na cestách, keďže väčšina tabletov má v sebe zabudovanú navigáciu od Google.

O ďalších zaujímavých technických darčekoch sme písali aj v článku Technologické darčeky pod stromček sa dajú kúpiť za pár eur.

ODPORÚČAME AJ:
Dajte zbohom veľkým klávesniciam, túto zrolujete ako papier
Tablet s extra veľkým displejom sa dá ovládať aj bez dotykov
Touchjet Wave spraví z každého televízora dotykový displej s Androidom
Najodolnejší tablet na svete, ktorý používa aj americká armáda
Tablet s vylepšeným Androidom sa doťahuje aj na Windows

Komentáre