Technológie

Dom postavený z kociek lega? V prípade núdze je riešením problému

"Američania začali vyrábať menšie stavby pomocou akýchsi veľkých legových kociek. Tvrdia, že tak môžu výrazne pomôcť v budovaní provizórnych obydlí, napríklad pri prírodných katastrofách. "

Erik Stríž, 7. decembra 2015 10:00
Stavby z veľkých kociek lega EverBlock Foto: TASR
Ak vieme spraviť z legových kociek malé domčeky a hrady, prečo nepoužiť veľké plastové kocky na stavbu skutočných domov?” Doménou spoločnosti EverBlocks Systems je výroba stavebného materiálu, ale nie toho, ktorý bežne vidíme na staveniskách. Tento stavebný materiál je zo solídneho plastu a pripomína populárnu detskú stavebnicu.

Polypropelyne co-polymer je materiál, z ktorého táto americká firma vyrába do seba zapadajúce kocky stavebnice. Podľa jej slov je nielen pevný, odolný a trvácny v akomkoľvek počasí, ale neprepúšťa ani neabsorbuje žiadne baktérie a dá sa komfortne čistiť bežnými domácimi chemickými prostriedkami. Dokonca môže byť čistený aj vodnou parou alebo tryskajúcou vodou.


Zdroj: EverBlock Lego for modular building (youtube.com)

Stavba provizórneho obydlia je veľmi jednoduchá aj vďaka tomu, že sú jednotlivé kocky ľahké a jednoducho sa skladajú do väčšieho celku. Na poskladanie celého domu navyše nie je potrebná ani odborná zručnosť, pretože vrstviť na seba kocky lega dokáže aj malé dieťa.

Stavby z veľkých kociek lega EverBlock Foto: TASR
Uplatnenie by tento stavebný materiál mohol nájsť v oblastiach postihnutých prírodnými katastrofami, ale aj v bežných bezpečných stavbách. V nich by tieto veľké kocky mohli tvoriť priečky v bytoch, v kanceláriách, kuchynské ostrovčeky a podobne.


Zdroj: EverBlock Systems


ODPORÚČAME AJ:
Toto nie je zubárske kreslo, ale budúcnosť našich kancelárií
Tento vynález môže ochrániť cukrovkárov pred najhorším
Kúpili ste originál alebo fejk? Zistíte to pomocou aplikácie
Tomuto neuveríte: Protézy končatín pre deti môžete vytlačiť aj doma
Inteligentné kamene? Nie je to nezmysel, ale veľká pomoc

Komentáre