Technológie

Našli sme asi najlepší notebook pre blogerov a dizajnérov

"Najtenší notebook od značky HP je krásnym kúskom modernej techniky - má všetko, čo od dobrého notebooku očakávame a výrobca ho otvorene porovnáva s Apple MacBook Air. "

Erik Stríž, 29. januára 2016 13:00
Notebook alebo ultrabook? HP uvádza model Envy 13 ako notebook, ale nemá DVD mechaniku a jeho hrúbka je menej ako 13 mm. Myslíme si teda, že ultrabook je vhodnejšie označenie. Foto: HP

Na trhu je prebytok drahých notebookov

Keď si dnes chcete kúpiť nový notebook a nemáte preferovanú značku, budete stáť pre neľahkou úlohou výberu z nepreberného množstva výrobcov, modelov, veľkostí, parametrov a cien. Je preto dobré, aby ste už vopred poznali svoje finančné možnosti a aspoň približne vedeli, ako by mal váš nový notebook fungovať a vyzerať. Ak sa vám páči napríklad taký Macbook Air od značky Apple, vedzte, že môžete mať veľmi podobne vyzerajúci notebook za trochu menej peňazí, ale s rovnakým, dokonca možno trocha vyšším výkonom.

Je to prípad notebooku HP Envy 13, ktorý je dôstojným konkurentom pre trinásťpalcový notebook od Apple. Stojí ešte asi o stovku menej a jeho technické parametre v mnohých ohľadoch prevyšujú notebook od americkej spoločnosti.

Ak by budúcemu majiteľovi nestačil Full HD displej, môžete si vybrať verziu s QHD displejom - tá má až 4-násobne vyššie rozlíšenie, ako Full HD. Foto: HP

Je tenší ako Macbook Air

HP Envy 13 je vôbec najtenší notebook, aký kedy táto spoločnosť vyrobila. Jeho hrúbka v zatvorenom stave je menej ako 13 milimetrov a celková hmotnosť iba veľmi jemne presahuje 1,2 kilogramu. Keď notebook držíme v rukách, ani sa nám nechce veriť, že je to funkčný kus - pôsobí skôr ako maketa s krytmi pripomínajúcimi hliník.

Strieborné kryty vyzerajú odolne a kvalitne a hoci nie sú skutočným hliníkom, iba ťažko budete niekomu vysvetľovať, že sú z plastu. Notebook je dokonca na dotyk chladivý a pevný.

S procesormi Intel Core i5 a veľkou pamäťou je dobrou voľbou aj pre grafikov a blogerov, ktorí potrebujú upravovať fotografie. Foto: HP

Skvelý displej je už v základnej verzii

Keď vedľa seba položíte tenké ultrabooky od ázijských výrobcov a americký Macbook Air, nemôžete si nevšimnúť zásadný rozdiel v kvalite displejov. Apple používa displeje, ktoré sú skvele čitateľné aj pri veľkom náklone, farby sú sýte, jasné a ostré. Ostatné notebooky, ktoré sa snažia napodobniť Apple, s týmto majú stále problém a ich displeje pri náklone výrazne menia kontrast a dokonca aj farby. Nie je to ale prípad tohto notebooku od HP. Envy 13 má displej jasný, kontrastný, farby sú krásne sýte a nemenia sa ani vtedy, keď sa na obrazovku pozeráte z ostrého uhla. Škoda je snáď iba taký detail, že displej nie je dotykový, ako by sa patrilo na rok 2016.

HP Envy 13 sa predáva hneď v niekoľkých variantoch, za príplatok si môžete kúpiť model s nadštandardným rozlíšením 5 megapixelov. Základná verzia ponúka displej s rozlíšením dva megapixely, teda Full HD 1920×1080 pixelov - práve túto verziu sme odskúšali my a s obrazom sme boli nadmieru spokojní.

Kľúčové vlastnosti HP Envy 13:
Displej: 13,3-palcov, Full HD alebo QHD+
Procesor: Intel Core i5 6. generácie
Pamäte: 8 GB RAM, 128 GB na disku SSD, čítačka SD kariet
Hrúbka: 12,8 mm
Hmotnosť: 1,27 kg
Pripojenia: Wi-Fi, Bluetooth, 3×USB, 1×USB Type-C, HDMI, 3.5mm konektor
Funkcie: senzor odtlačkov prstov, výdrž 10 hodín, reproduktory Bang & Olufsen, Windows 10
Výrobcovia notebookov zvyčajne musia akceptovať kompromis medzi výdržou na batérie a výkonom. V prípade tohto tenkého notebooku to vyzerá tak, akoby ani k žiadnemu kompromisu neprišlo - výkon počítača je vysoký a na jedno nabitie vydrží aj desať hodín aktívnej práce.

My sme notebook používali v priebehu týždňa ako druhý notebook, teda najmä na konzumovanie obsahu z internetu (prehrávanie videí, prehliadanie webstránok a trocha písania článkov cez Google Dokumenty). Pri takejto intenzite používania notebook vydržal bez nabíjačky celé tri dni, čo znie ako neuveriteľný výsledok, je ale celkom pravdivý. HP spravilo pri tomto notebooku kus skvelej práce, ktorá sa odrazila na výdrži batérie. Samozrejme, pri proaktívnom používaní notebook nevydrží tri, dva a možno ani jeden celý deň, ale počas pracovného dňa by sa vám nemala zobraziť notifikácia o slabej batérii.

Pre koho je určený?

HP Envy 13 je krásny, funkčný a prémiový ultrabook, ktorý sme si po týždni celkom zamilovali. Keď chcete iba chodiť na Facebook, Gmail a pozerať si na internete videá, potom bude jeho cena asi privysoká, ale vďaka výkonným procesorom Intel Core i5 a veľkej pamäti bude dobrou voľbou pre blogerov, novinárov, grafikov, dizajnérov, architektov a vôbec pre každého, kto potrebuje pracovať na lepšom počítači.


ODPORÚČAME AJ:
Mobil za vyše osemtisíc eur s vlastným osobným asistentom
Zabudnite na Windows, prichádza Remix OS
Ovládanie počítačov ako zo sci-fi filmu
Android alebo Windows? Tento tablet vám dá na výber
Telefón od Google valcuje všetku konkurenciu

Komentáre