Technológie

Vo Francúzsku hľadajú dobrovoľníkov, ktorí budú 60 dní ležať v posteli

"Splnený sen lenivcov. Majú šancu zúčastniť sa na vesmírnom programe priamo z postele. "

Erik Stríž, 6. apríla 2017 14:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP
Splnený sen lenivcov. Majú šancu zúčastniť sa na vesmírnom programe priamo z postele.
Vesmírny výskum nie je iba o sledovaní svietiacich bodov obrovskými ďalekohľadmi, ale aj o zisťovaní vplyvov vesmíru na ľudské telo. Každý let človeka do vesmíru je veľkým rizikom, ktorý zahŕňa nielen hrozby spojené so vzletom a pristávaním, ale aj samotnou prítomnosťou v beztiažovom stave. Skúmať vplyvy beztiažového stavu na ľudský organizmus je extrémne drahá vedná disciplína, dá sa však do určitej miery simulovať aj tu, na povrchu Zeme.

Francúzsky inštitút vesmírnej medicíny a fyziológie Medes momentálne hľadá 24 odvážlivcov, ktorí budú ochotní ležať dva mesiace na posteli. Znie to ako práca snov a tento dojem ešte viac podporí finančný stimul vo výške astronomických 16-tisíc eur.

Znie to až priveľmi dobre na to, aby to bola realita. Projekt však skutočný je a vo svete nie je tak veľmi ojedinelý. Aby sa ho však mohol zúčastniť bežný smrteľník, musí absolvovať až dvojtýždňové intenzívne testovanie, či tých 60 dní vôbec zvládne.

Účastníci experimentu totiž budú väčšinu času celkom pasívni, čo je pre zdravého človeka veľmi neprirodzené. Veľmi obmedzené sú tiež celkom bežné veci, ako vylučovanie, hygienické výkony a tiež stravovanie. Posteľ simulujúca beztiažový stav je navyše mierne naklonená tak, že nohy ľudskej „testovacej opičky“ sú v porovnaní hlavou asi o 6 stupňov vyššie. Už len táto samotná poloha je výrazne nepohodlná, nie v nej ostať celých 60 dní.

Experiment francúzskeho inštitútu nesie vtipné pomenovanie „Cocktail“.

Astronauti NASA Reid Wiseman (vľavo) , Steve Swanson (uprostred) a astronaut ESA Alexander Gerst sledujú zápas z futbalových majstrovstiev sveta počas desaťminútovej prestávky medzi vedeckými experimentami na palube Medzinárodnej vesmírnej stanice 17. júna 2014. Foto: TASR/AP

Zemská gravitácia je pre nás mimoriadne dôležitá

Bežne sa nad ňou veľmi nezamýšľame, je pritom našim každodenným pomocníkom a občas aj nepriateľom. Až na niekoľko výnimiek bola súčasťou života každého jedného človeka a zvieraťa na Zemi a vďaka nej je možné rodiť zdravé potomstvo. Gravitácia je celkom zásadná v tehotenstve, v každodennom živote, vďaka nej môžeme žiť v domoch a panelákoch, piť vodu z pohára a chodiť, behať, plávať, skákať (a vždy znova dopadnúť za zem).

Pre každého astronauta je preto beztiažový stav celkom jedinečná skúsenosť, ktorá sa filozoficky aj fyzicky vymyká z ľudskej podstaty. Iba pred polstoročím sa vedci začali aktívne zaoberať otázkami, ako slabšia alebo celkom chýbajúca gravitácia vplýva na organizmus a či nemá z dlhodobého hľadiska negatívny vplyv na zdravie.

Dnes už vedci so spoľahlivosťou vedia, že beztiažový stav nie je pre organizus prirodzený a škodí mu. Astronautom počas ich pobytu na obežnej dráhe Zeme rednú kosti, mení sa im krvný obeh, mení sa ich telesná výška a podobne. Na dôkladné skúmanie týchto zmien však pri vesmírnom výskume nie je čas a preto sú podobné experimenty vykonávané iba simulovane „tu dole“.



Zdroje: Medes, Science Alert


ODPORÚČAME AJ:
Luxusné telefóny nahradili vylepšené iPhony
Pekný mobil nemusí stáť veľa
Testovali sme: Yoga 2 Pro, ultrabook na štyri spôsoby
Jeden z najlepších tabletov sveta sníma aj odtlačky prstov
Kybernetických útokov pribúda, vraj ich je až 5-krát viac ako vlani

Komentáre