Technológie

Poctivá analógová fotografia stále žije: The Impossible Project I-1

"Kto by nemal rád instantné fotoaparáty? Slávne Polaroidy, ktoré sa stali synonymom celej palety instantných fotoaparátov, ešte stále nevymreli. "

Erik Stríž, 14. apríla 2016 10:00
The Impossible Project I-1 Foto: The Impossible Project
Volá sa The Impossible Project I-1 a predstavuje návrat k poctivej analógovej fotografii. Tento fotoaparát rozhodne nepatrí k technologickým lídrom, napriek tomu nepochybujeme o jeho komerčnom úspechu. Stále sa totiž nájdu ľudia ochotní priplatiť si za niečo netradičné a retro.

Fotoaparát je skutočne analógový, teda zaznamenáva presne to, čo sa premieta na fotocitlivý papier cez jeho optiku. Jeho vývoj trval až sedem rokov a v týchto dňoch si ho už môžete kúpiť aj vy. Pôvodne jeho výrobca zamýšľal odkopírovať princíp funkčnosti od Polaroidu, nakoniec však vytvoril niečo vlastné, čo priamo nadväzuje na niekdajšie robustné a pomerne nepraktické fotografické technológie.

Aj takto fotí fotoaparát The Impossible Project I-1 Foto: The Impossible Project
I-1 je napriek zastaralej technológií obrazového záznamu pomerne malý, má veľmi atypický dizajn a zdanlivo s ním nič okrem expozície ani nemôžete robiť. V skutočnosti však analógový spôsob záznamu obrazu a jeho “tlač” na fotocitlivý papier nie je úplne tradičný, pretože fotoaparát sa dá prepojiť s mobilným telefónom.

Na prepojenie fotoaparátu s mobilom je potrebná špeciálna aplikácia, cez ktorú sa dá nastaviť niekoľko možností pre optiku. Fotograf môže nastaviť niekoľkonásobnú expozíciu, nastaviť jej čas alebo spustiť fotenie na diaľku.

Súčasťou objektívu fotoaparátu je kruhové LED osvetlenie, ktoré umožní tvorbu fotiek s chrakteristickým vzhľadom bez viditeľných tieňov.

The Impossible Project I-1 Foto: The Impossible Project
Fotoaparát I-1 zaznamenáva na film Polaroid typ 600, ktorý sa predáva v niekoľkých variantoch a všetky sú drahé. Aj preto si tento typ fotozáznamu stále udržiava svojich fanúšikov, pretože je drahší, teda hodnotnejší. Jeden balíček obsahujúci iba osem fotocitlivých papierov formátu Polaroid 600 stojí vyše 20 eur. Zvlášť sa predávajú čiernobiele a zvlášť farebné fotopapiere.

The Impossible Project I-1 nie je hračka pre každého. Nie je to nič pre ľudí, ktorí fotia často a veľa. S podobným produktom je to skôr o záujme mať vo svojej fotografickej výbave niečo nezvyčajné, unikátne a hodnotné.


Zdroj: The Impossible Project

ODPORÚČAME AJ:
Audio tabletka z Česka dokáže hrať priamo vo vašom tele
Neuveriteľní roboti: Môžete si do nich aj udrieť
3D tlačiarne budú vyrábať aj orgány a kosti, prvé z nich už existujú
Evolúcia obyčajného pera? Možno budete prekvapení
Chcete prestať fajčiť? Môže vám pomôcť aplikácia v mobile

Komentáre