Štýl

Začal sa medzinárodný festival súčasného tanca Bratislava v pohybe

"Hlavný program festivalu sa bude odohrávať vo viacerých priestoroch – v SND v Sále činohry a Štúdiu, v A4 – priestore súčasnej kultúry a v Telocvični v Novej Cvernovke. "

TASR, 4. októbra 2022 15:49
Snímka zo sprievodného programu premiéru pohybovo-hudobno-výtvarnej inštalácie Veľký nádych. Foto: Juraj Žilinčár


Belgický súbor Peeping Tom so svojím najnovším titulom Diptych otvorí v utorok v Slovenskom národnom divadle (SND) festival Bratislava v pohybe. "V hlavnom programe figuruje osem festivalových večerov, deväť skupín a sólistov, dramaturgia predstaví vzorku spektra súčasného tanca v Izraeli," predstavujú organizátori 26. ročník festivalu, ktorý potrvá v hlavnom meste do 22. októbra. Časť z programu si pozrú aj diváci v Žiline.

Súbor Peeping Tom uviedol bratislavský festival po prvý raz v roku 2008 ako špecifických predstaviteľov tanečného divadla. "Ich charizma rokmi tvorby len rastie, čo dokázali aj plnému hľadisku Činohry SND pred štyrmi rokmi, kedy sme na festivale predstavili ich inscenáciu Matka. Na javisku vedia vyčarovať plnokrvné obrazy, silnú atmosféru, ich tanečníci akoby popierali limity pohybu tela," hovorí umelecká riaditeľka festivalu a jeho zakladateľka Miroslava Kovářová o tohtoročnom hosťovaní súboru, ktorý sa predstaví s inscenáciou Diptych. "Vyznačuje sa špecifickou scénografiou pripomínajúcou filmové kulisy," dodala.

V aktuálnom ročníku festivalu vystúpia aj slovenskí umelci. Na programe je napríklad česko-slovenský večer, v ktorom sa predstavia dve výrazné osobnosti oboch scén, diváci sa môžu tešiť na dve sólové performancie v podaní Terezy Ondrovej a Martina Kilvádyho. Tohto tanečníka uvedie festival aj v Žiline v spolupráci s partnermi zo Stanica Žilina-Záriečie, druhý rok tak podujatie vykročí aj mimo hlavné mesto. Workshop s Kilvádym pre verejnosť sa uskutoční v stredu 19. októbra o 18.00 h pred predstavením umelcovho sóla, ktoré organizátori avizujú o 20.00 h.

Hlavný program Bratislavy v pohybe sa bude odohrávať okrem SND aj v A4 – priestore súčasnej kultúry a v Telocvični v Novej Cvernovke. Ďalšie informácie nájdu záujemcovia na webstránke www.abp.sk. Festival ponúka aj sprievodný program, ten sa začne 12. októbra, obsahuje šesť podujatí zameraných na umenie, vzdelávanie a popularizáciu tanca.

Komentáre