Štýl

V súťaži Slovak Press Photo 2022 zvíťazil aj fotoreportér TASR J.Novák

"Vo víťaznej sérii zachytil slovenských hokejistov, ktorí na ZOH 2022 v Pekingu získali bronz po víťazstve 4:0 v zápase so Švédskom."

TASR, 22. septembra 2022 13:21
Na snímke ocenený fotograf Tlačovej agentúry Slovenskej republiky Jaroslav Novák v kategórii Šport za sériu fotografií Bronzoví chlapci počas vernisáže víťazných prác a finalistov po udeľovaní cien 11. ročníka súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo 21. septembra 2022 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

Slávnostným odovzdávaním ocenení v Primaciálnom paláci v Bratislave vyvrcholil v stredu 11. ročník súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo 2022. Rezonovala v nej téma vojny na Ukrajine, utečencov, súťažiaci vo svojich fotografiách mapovali aj sociálne problémy. "Tento rok jasne ukázal, ako prioritne je dôležitá novinárska fotografia, pretože vďaka novinárskej fotografii sme sa stali svedkami, priamymi účastníkmi vojny na Ukrajine," konštatovala riaditeľka súťaže Jana Garvoldtová. Medzi ocenenými nechýbal ani fotoreportér TASR Jaroslav Novák.

Do súťaže sa zapojilo 142 fotografov z piatich krajín a 1463 fotografií. V deviatich kategóriách ich hodnotila medzinárodná porota, v ktorej bolo zastúpené Česko, Rusko, Ukrajina, Slovensko a Holandsko.

Grand Prix si za sériu fotografií s názvom Situácia na hraničnom priechode Vyšné Nemecké deň po vypuknutí ruskej invázie na Ukrajinu odniesol fotograf denníka Sme Marko Erd. "Dostali sme sa priamo na hranicu, kde sme mohli zachytiť ženy s deťmi, matky, staré mamy, ktoré utekali z Ukrajiny, niektoré nevedeli kam. Veľmi sa ma dotkla beznádej v očiach tých žien, deti, ktoré boli vydesené, nevedeli, čo ich čaká," priblížil Erd genézu série, ktorá získala prvenstvo aj v kategórii Reportáž.

V kategórii Aktualita zvíťazil Michal Burza s fotografiou Maturanti v čase vojny a fotograf News and Media Holding Matej Kalina, ktorý uspel so sériou fotografií Pápež František na Slovensku. V medzinárodnej kategórii Dlhodobý dokument získal prvenstvo poľský fotograf Damian Lemański so sériou fotografií Deti z Luníka IX.

V kategórii Každodenný život zvíťazila poľská fotografka Kinga Wrona s fotografiou Dom v Las Manchas, Jana Mašterová uspela so sériou fotografií Anjeli pomoci, ktorú venovala pomocnému personálu na nemocničnom oddelení dlhodobo chorých a oddelení dlhodobej intenzívnej starostlivosti.
Snímka z vernisáže víťazných prác a finalistov po udeľovaní cien 11. ročníka súťaže novinárskej fotografie Slovak Press Photo 21. septembra 2022 na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. Foto: TASR - Dano Veselský

V kategórii Portrét patrí ocenenie Miroslavovi Miklasovi z News and Media za fotografiu s názvom Dobrá Voda a Borisovi Némethovi z časopisu .týždeň za sériu nazvanú O nás, bez nás.

V kategórii Šport uspel fotograf z denníka Nový čas Ivan Kováč s momentkou nazvanou 2:1. So sériou fotografií Bronzoví chlapci získal ocenenie fotoreportér TASR Jaroslav Novák. Vo víťaznej sérii zachytil slovenských hokejistov, ktorí na ZOH 2022 v Pekingu získali bronz po víťazstve 4:0 v zápase so Švédskom.

V kategórii Príroda a životné prostredie prvé miesto porota neudelila. V medzinárodnej kategórii Študenti a mladí fotografi do 26 rokov ocenenie získala študentka Petra Bašňáková, ktorá uspela so sériou fotografií Zrodení z piesku a Slnka.

Mladým talentom roka 2022 sa stal študent Hugo Kollár zo sériou fotografií Danzamea 2022, v ktorej zachytil priebeh a prípravy medzinárodnej letnej tanečnej školy a záverečného vystúpenia. S touto sériou zvíťazil rovnako v kategórii Svet umenia a kultúry.

Osobitnú cenu, Grand Bratislavy 2022 dostal fotograf z denníka N Tomáš Hrivňák za sériu fotografií Prístavný most.

Výstava víťazných prác a finalistov Slovak Press Photo 2022 je bezplatne prístupná na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave do 31. októbra.

Komentáre