Štýl

Výstava Požehnané Vianoce prezentuje betlehemy a drôtené ozdoby

"Na výstave v Sobášnom paláci v Bytči je spolu 13 betlehemov a medzi nimi jeden z drôtu."

TASR, 5. decembra 2020 8:24
Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Betlehemy a drôtené vianočné ozdoby zo zbierok Považského múzea (PM) v Žiline prezentuje výstava Požehnané Vianoce, ktorú v piatok sprístupnili v priestoroch Sobášneho paláca v Bytči. TASR o tom informovala hovorkyňa múzea Magdaléna Lacková.

"Prechodom od kostolných betlehemov k betlehemom v domácnostiach sa počas storočí postavy zmenšovali od životnej veľkosti až k malým soškám. Osobitným druhom boli prenosné betlehemy, ktoré sa využívali pri obchôdzkach. Betlehemy na výstave ponúkajú pestrý prehľad rozmanitých materiálov a techník. Figúrky vo väčšine z nich sú vyrobené z dreva a upravené polychrómnym olejovým náterom. Použité sú aj prírodné materiály ako mach či klasy," priblížila etnologička Adriana Bárdyová.

Doplnila, že najväčším je izbový betlehem pochádzajúci z Kysúc z konca 19. storočia od neznámeho autora. "Jeho kulisu tvorí palácová architektúra, ktorú dopĺňa 95 drobných drevených polychrómovaných sošiek. Ďalšie betlehemy vyrobili rezbári zo žilinského regiónu, napríklad Jozef Matušík z Rajca či Vincent Michálek z Terchovej," dodala Bárdyová s tým, že na výstave je spolu 13 betlehemov a medzi nimi jeden z drôtu.

Návštevníci Sobášneho paláca môžu obdivovať aj 108 drôtených ozdôb od 12 autorov zo Slovenska a Česka. "Uvidia výrobky Remígie Biskupskej, Ladislava Jurovatého ml., Ladislava Mikulíka, Blaženy Krivákovej, Márie Krajčovej, Márie Porubčanskej, Jaroslava Roda, Ladislava Fapšu, Štefana Mlicha či Petra Hlavatoviča. Českých umelcov zastupuje Sabina Eckertová a Jana Hrušková. Ozdoby predstavia množstvo originálnych techník a prevedení od tradičných drotárskych cez textilné až po voľnú tvorbu. Medený, včelársky, hliníkový, pozinkovaný, pochrómovaný, poniklovaný a kolorovaný oceľový drôt, ale najmä strieborný a mosadzný, robia z vianočných ozdôb nevšedné umelecké diela," doplnila etnologička drotárstva Katarína Kendrová.

Výstava Požehnané Vianoce je pre verejnosť prístupná do 2. februára 2021 v čase otváracích hodín Sobášneho paláca v Bytči.

Komentáre