Štýl

Novinkou 30. ročníka Mesiaca fotografie je Ulička fotografie

"Z Uličky fotografie na Prepoštskej sa má stať inšpiratívny bod na kultúrnej mape, kam si ľudia zvyknú chodiť za dobrými výstavami a ďalšími podujatiami."

TASR, 24. novembra 2020 10:47
Na ilustračnej snímke výstava Alnis Stakle / Úkryt v galérii Pod knižnicou na Klariskej v rámci Mesiaca fotografie 2018. Foto: TASR Dano Veselský

November je Mesiacom fotografie. České centrum Bratislava na 30. ročníku participuje na výstavách Komédia fotografie medzi zrnom a pixelom a Tri dekády. Novinkou je Ulička fotografie na Prepoštskej ulici, kde sa centrum zapája prostredníctvom window gallery v Českom dome. TASR o tom informovala Petra Darovcová z Českého centra Bratislava.

"Výstava Komédia fotografie medzi zrnom a pixelom je oslavou fotograficko-filmovo-komediálneho náboja, energie, vitality a kreatívnych výbojov výnimočnej kameramanskej osobnosti Karla Slacha k jeho tohtoročným 80. narodeninám," priblížila kurátorka Pavlína Vogelová, zostavovateľka dynamickej fotografickej kolekcie autora, celý život pozerajúceho sa na svet cez objektív. Výstava je dostupná v Pistoriho paláci v elektronickej podobe do 16. decembra. Video slučka pripomínajúca Slacha ako kameramana pobeží vo window gallery Českého domu na Prepoštskej ulici.
Snímka z výstavy fotografií Sametová Nežná v rámci festivalu Mesiac fotografie 2019 na nádvorí sv. Juraja Primaciálneho paláca v Bratislave 3. novembra 2019. Foto: TASR Dano Veselský

Výstava Tri dekády predstavuje kolekciou fotografií študentov Inštitútu tvorivej fotografie z Opavy. "Kurátor a zároveň dlhoročný pedagóg, profesor Vladimír Birgus, vybral sériu ikonických fotografií, ktoré tvorbu študentov inštitútu prezentovali na minulých ročníkoch Mesiaca fotografie, a pripomenie tak to najlepšie, čo počas troch desaťročí na škole vzniklo," dodala Darovcová s tým, že upútavka aj na túto výstavu je súčasťou Uličky fotografie v podobe baneru a video ukážok vo window gallery Českého domu. Výstava je prístupná do 16. decembra v Dome umenia.

"Ulička fotografie na Prepoštskej, ktorú inicioval profesor Macek, rozvíja susedské vzťahy Stredoeurópskeho domu fotografie a Českého centra, ktoré spravuje Český dom. Plánujeme ich pestovať aj pri ďalších kultúrnych podujatiach v budúcnosti a prispievať tak k oživeniu pôvabnej staromestskej ulice," povedala riaditeľka Českého centra Monika Koblerová. Z Prepoštskej sa podľa jej slov má stať inšpiratívny bod na kultúrnej mape mesta, kam si ľudia zvyknú chodiť za dobrými výstavami a ďalšími podujatiami.

Komentáre