Štýl

Výstava Blokáda extrémizmu prichádza pod balkóny a na sídliská

"Potulná galéria sa túla po námestiach, školách a letných festivaloch slovenských miest a dedín od roku 2017. Venovala sa už téme utečeneckej krízy, konšpiračných teórii či spolužitiu s Rómami. "

TASR/Webmagazin.sk, 14. augusta 2020 15:43
Potulná galéria sa túla po námestiach, dedinách, školách, festivaloch a sídliskách už od roku 2017. Foto: Facebook Potulná galéria - Blokáda extrémizmu

Blokáda extrémizmu je výstava 70 diel od 20 domácich aj zahraničných umelcov, ktorú do slovenských regiónov prináša tento rok Potulná galéria v podobe bieleho nákladného auta. Umením tak bojuje proti xenofóbii, rasizmu aj domácemu násiliu. "Od začiatku augusta prešla už vyše desať miest a pozreli si ju dve tisícky divákov. Celkovo plánuje viac ako 90 predstavení na 30 miestach," TASR o tom informovala PR manažérka Zuzana Kizáková.

"Nárast extrémizmu, rasizmu a xenofóbie nás vedie k naliehavej potrebe aktívnejšie šíriť kultúrne hodnoty ľuďom, ktorí žijú v regiónoch bez dostatočného prístupu k umeniu a informáciám, ľuďom, ktorým sociálna situácia neumožňuje dopriať si luxus za kultúrou cestovať a ktorých schopnosť kriticky rozlíšiť informácie od dezinformácii je limitovaná," vysvetľuje autor a kurátor projektu Juraj Čarný s tým, že trasu turné Potulnej galérie vyberali aj s dôrazom na obce, kde bolo zaznamenané vysoké percento voličov extrémistických politických strán, historické skúsenosti obcí s fašizmom či fakt, koľko v nich žije obyvateľov "cudzincov", "iných" či Rómov. Od začiatku augusta zavítala výstava do Spišskej Novej Vsi, Veľkých Kapušian, Kráľovského Chlmca či do Humenného aj Handlovej a Banskej Štiavnice.
Vyšívané nápisy od Cundy Crew. Foto: Facebook Potulná galéria - Blokáda extrémizmu

Jednými z vystavených diel sú napríklad výšivky výtvarníčky Ivany Šátekovej, zobrazujúce Slováka sediaceho za notebookom, ktorý má na stene zavesené plagáty so symbolmi komunizmu, sionizmu, fašizmu a islamu či dielo krojovaných Slovákov vítajúcich prisťahovalcov hajlovaním.
Ikonická výšivka výtvarníčky Ivany Šátekovej. Foto: Facebook Potulná galéria - Blokáda extrémizmu

Potulná galéria v roku 2020 pôsobí na "balkóne", ktorý na nákladnom aute postavil umelec Stano Masár a je ústredným dielom tohto ročníka. "Balkón sa v posledných mesiacoch totiž pre mnohých z nás stal metaforou kontaktu s okolitým svetom. Tento rok prinesieme súčasné umenie ešte bližšie k ľuďom - výstavu, koncerty a performance predstavujeme na balkóne, ktorý zaparkujeme priamo pod oknami a balkónmi slovenských sídlisk," vysvetlil Čarný k Potulnej galérii, ktorá na balkóne predstavuje veľkoformátové karikatúry o kritickom myslení od Shootyho, kresby o domácom násilí a susedských nedorozumeniach Daniely Krajčovej či fotografie Borisa Németha z koronakrízy v rómskych osadách.
Potulná galéria v lete 2019. Foto: Facebook Potulná galéria - Blokáda extrémizmu

Potulná galéria sa túla po námestiach, školách a letných festivaloch slovenských miest a dedín od roku 2017. Venovala sa už téme utečeneckej krízy, konšpiračných teórii či spolužitiu s Rómami. Minulý rok si na konto pripísala 8000 najazdených kilometrov a 40.000 návštevníkov. Aktuálna výstava Blokáda extrémizmu mala predpremiéru na festivale Pohoda in the Air a pred synagógou v Trenčíne, vernisáž sa uskutočnila v Kráľovskom Chlmci a finisáž je plánovaná na Dobrom trhu v Bratislave. Projekt podporilo Ministerstvo spravodlivosti SR, Fond na podporu kultúry národnostných menšín, Fond na podporu umenia a Hlavné mesto Bratislava.

Komentáre