Štýl

Výstava Armáda v povstaní dokumentuje SNP unikátnymi fotografiami

"Armáda v povstaní - Slovenské národné povstanie 1944 je názov výstavného projektu, ktorý v stredu slávnostne otvorili v sídelnej budove Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave. "

TASR/Webmagazin.sk, 18. júna 2020 10:10
Foto: TASR Jaroslav Novák


Múzeum ho pripravilo v spolupráci s Múzeom Slovenského národného povstania (SNP) a Vojenským historickým ústavom. Výstava, ktorá dokumentuje, "ako pred 75 rokmi bojovali naši starí otcovia o Slovensko", je otvorená do 8. novembra.

Výstavný projekt venovaný dôležitému medzníku v dejinách Slovenska autori tematicky rozčlenili na niekoľko celkov, ktoré mapujú prípravy SNP, jedného z najväčších ozbrojených vystúpení proti nacizmu v Európe, vznik ilegálneho Vojenského ústredia, povstaleckej 1. československej armády na Slovensku a jej organizačnú štruktúru. Ďalšie expozičné celky sa venujú jednotlivým taktickým skupinám 1. československej armády na Slovensku a jej armádnym jednotkám, účasti 1. československého stíhacieho leteckého pluku v ZSSR a 2. československej samostatnej paradesantnej brigády v ZSSR na obrane povstaleckého územia, partizánskemu hnutiu, zahraničnej pomoci a napokon zániku povstaleckej armády.

Foto: TASR Jaroslav Novák


"Hlavný zástoj v povstaní mala armáda, bez nej by tu žiadne povstanie nebolo alebo by bolo rýchlo potlačené. Chceli sme ukázať na ľudí, ktorí niesli najväčšiu ťarchu bojov a zaslúžili sa o to, že sme tu dokázali dva mesiace odolávať nacistickým silám a brániť povstalecké územie," povedal pre TASR generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev k výstave, ktorá pozostáva z veľkorozmerných panelov so základnými textami a fotografiami účastníkov druhej svetovej vojny a SNP. Zvlášť mladých návštevníkov môžu osloviť jej interaktívne časti - dotykové panely, kde sa môžu oboznámiť napríklad s príbehom tanku 313 (tank LT vz. 38), uvidia simuláciu veliteľského stola, dostanú možnosť vyhotoviť si dobový vojenský preukaz príslušníka povstaleckej armády, tzv. golianku, či pozrieť si filmové dokumenty v multimediálnom kiosku.

"Na niektoré panely sa nám podarilo dať fotografie, ktoré zaznamenávajú celý príbeh. Sú to zábery z jedného miesta alebo jednej jednotky v priebehu niekoľkých hodín alebo dní, od bežného života vojakov vo frontových podmienkach až po nasadenie v reálnom boji," vysvetlil Marian Uhrin, jeden z autorov výstavného projektu. V najbližších dňoch k nemu pribudne druhá, virtuálna výstava s názvom Oslobodenie Slovenska. "Istý čas bude prístupná v slovenskom jazyku a v priebehu tohto roka aj v anglickom a ruskom jazyku," uzavrel Mičev.

Foto: TASR Jaroslav Novák

Komentáre