Štýl

V košickej Kunsthalle vystavujú diela streetartistov Banksyho a Poppy

"Multimediálnu výstavu diel anglického grafity umelca Banksyho a tvorbu street art umelkyne Poppy si od utorka môžete pozrieť v košickej Kunsthalle. Diela zapožičalo Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach."

TASR, 10. júna 2020 11:35
Poppy je menej známa, ale žiadaná streetartová umelkyňa. Tvorí rovnakou technikou ako Banksy. Foto: Veronika Židová


Výstava predstavuje práce, ktorých témou je aktuálna vojnová a sociálna problematika, pričom diela demonštrujú aj ďalšie globálne či naliehavé civilizačné otázky. „Diela Banksyho vznikali priamo v uliciach veľkomiest, kde najprv pútali pozornosť okoloidúcich a až neskôr sa stali korisťou kurátorov a zberateľov umenia,“ povedal jeden z kurátorov výstavy a prodekan košickej fakulty umení Richard Kitta.

Najvzácnejším z troch vystavených diel v košickej Hale umenia je Banksyho obraz Wrong War. Foto: Veronika Židová


Banksyho diela sú často satirické, nesú politické, ale najmä etické posolstvo. Autor kombinuje čierny humor so šablónovou technikou známou ako stencil. Banksyho identita je anonymná, tento streetartista a writer ju neodhalil napriek nominácii na Oscara za najlepší celovečerný dokument venovaný streetartovej scéne.

Strawberry Donut je názov druhého z vystavených Banksyho obrazov v košickej Hale umenia. Foto: Veronika Židová


Podľa riaditeľa MMUAW a spolukurátora výstavy Martina Cubjaka sú diela jednej z najvýznamnejších postáv v súčasnom umení atypické. Jedným z výnimočných exponátov je sochársky objekt Banksyho pod názvom Strážna veža, ktorý vytvoril vyrezávaním do olivového dreva v roku 2007. Dielo priamo odkazuje na dlhotrvajúci palestínsko-izraelský spor. V rámci výstavy si návštevníci môžu pozrieť nielen originál tohto diela, ale ho aj interaktívne ovládať - výstavu totiž dopĺňa veristický digitálny 3D model, ktorým možno manipulovať a týmto spôsobom aj priamo vstupovať do samotnej expozície.

Banksyho Strážna veža je výnimočným exponátom výstavy. Foto: Veronika Židová


Projekt výstavy je zároveň pokračovaním projektu MMUAW 2.0, ktorý sa snaží o revitalizáciu expozície v Medzilaborciach a upozorňuje na multimediálny rozmer diel svetových umelcov, akými sú Banksy alebo Andy Warhol. Výstava v košickej Kunsthalle/Hale umenia potrvá do 28. júna.

Mick Jagger je častým objektom streetartistov. Takto ho stvárnila Poppy. Foto: Veronika Židová


Paralelne prebieha v uliciach miest Slovenska outdoorový výstavný projekt „Podporujeme umenie“, ktorý prináša diela svetoznámych umelcov – Andyho Warhola, Banksyho a Poppy. V spolupráci s organizáciou K13 – Košické kultúrne centrá a media art platformou MAO sa podarilo umiestniť v exteriérovom prostredí po prvý raz 150 citylightov v mestách Slovenska.

Komentáre