Štýl

V Lučenci môžete vidieť stroje Leonarda da Vinci

"Da Vinci už v 15. storočí navrhol tank, padák, helikoptéru či guľkové ložisko. Medzi jeho projekty patria napríklad aj ponorka, potápačský oblek, tank poháňaný ľudskou silou."

TASR/Webmagazin.sk, 23. septembra 2020 12:02
Ilustračná snímka. Foto: Zdenko Hanout
Lučenec 23. septembra (TASR) – Viac ako 40 replík strojov, náčrtov a diel geniálneho umelca prináša výstava Stroje Leonarda da Vinci, ktorá je verejnosti prístupná v lučeneckej synagóge do 13. decembra. TASR o tom informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Lenka Štepáneková, s tým, že výstava poukazuje na všestrannosť tohto najväčšieho génia v dejinách ľudstva.

Ten už v 15. storočí navrhol tank, padák, helikoptéru či guľkové ložisko. Medzi jeho projekty patria napríklad aj ponorka, potápačský oblek, tank poháňaný ľudskou silou, rôzne rýpadlá, žeriavy a mnoho ďalších zariadení a konštrukcií. „Súčasťou výstavy sú presné kópie modelov vyrobené kvalifikovanými talianskymi majstrami podľa pôvodných Leonardových návrhov. Na základe náčrtov a replík návrhov je možné poukázať na geniálneho konštruktéra, ktorým Leonardo da Vinci bol. Návštevníci si môžu vyskúšať fungovanie vynálezov, ktoré o stovky rokov predbehli svoju dobu a mnohé z nich sú inšpiráciou pre moderné stroje a zariadenia,“ uviedol vedúci oddelenia kultúry Úradu BBSK Peter Černek.

Ľudia sa môžu zoznámiť aj s umelcovými maľbami. Mona Líza, Posledná večera alebo Vitruviánsky muž sa vo všeobecnosti považujú za najvýraznejšie diela všetkých čias. Súčasťou výstavy je aj veľkoformátová replika obrazu Posledná večera, pri ktorej sa na obrazovke premietajú jej modernejšie stvárnenia.

„Cieľom tejto výstavy je ukázať tvorbu talianskeho umelca v kultúrnom a sociálnom kontexte. Ako pravý predstaviteľ renesancie bol maliarom, sochárom, architektom, filozofom, hudobníkom, básnikom, bádateľom, matematikom, mechanikom, fyzikom, odborníkom na anatómiu, vynálezcom a geológom. Leonarda da Vinci oprávnene označujú za renesančného človeka,“ doplnil Peter Černek.

Návštevníci sa môžu prísť na výstavu pozrieť každý deň okrem pondelka, podľa otváracích hodín synagógy. Každú nedeľu v čase od 14.00 h do 17.00 h budú tiež na rodiny s deťmi čakať tvorivé dielne.


Komentáre