Štýl

Ikonické stavby slovenskej architektúry predstaví nový seriál

"Vznikol dokumentárny seriál o významných architektoch a architektkách druhej polovice 20. storočia na Slovensku. IKONY odvysiela Dvojka RTVS"

TASR/Webmagazin.sk, 7. septembra 2020 10:50
Interiér Domu umenia v Piešťanoch architekta Ferdinanda Milučkého. Foto: Nora a Jakub Caprnka
Autorom návrhu bratislavského krematória je architekt Ferdinand Milučký. Foto: Nora a Jakub Caprnka

Slovenský rozhlas v Bratislave, Múzeum SNP v Banskej Bystrici či areál Poľnohospodárskej univerzity v Nitre ako aj ďalšie stavby patria medzi ikony slovenskej architektúry druhej polovice 20. storočia. Práve im, ich autorom/autorkám a kontextu dobových udalostí v spoločnosti sa venuje nový dokumentárny seriál IKONY. Predstavuje generáciu architektov a architektiek, ktorá stojí za najpozoruhodnejšími stavbami tohto obdobia. Jedným z cieľov bolo zachytiť ešte žijúce legendy slovenskej architektúry. Ide o sériu dvanástich 26-minútových dokumentov, pričom za každým z nich stojí iný autorský tím mladých tvorcov. Dvojka RTVS ich odvysiela každý pondelok po 21.00 hod, prvý diel je na programe už 7. septembra 2020.
Budova Múzea SNP v Banskej Bystrici architekta Dušana Kuzmu patrí k najikonickejším stavbám slovenskej modernej architektúry. Foto: Artichoke

„IKONY majú tri línie. V prvom rade je to seriál dvanástich filmov o osobnostiach slovenskej architektúry z určitého obdobia a ich najznámejších dielach/stavbách. Zároveň ide o sériu autorských dokumentov, ktoré nakrútili najtalentovanejší autori/autorky mladej generácie. A do tretice, na jar 2021 plánujeme projekt rozšíriť o webdokument, ktorý by mapoval a prinášal hlbšie informácie k téme. Celý projekt má potenciál ešte ďalej rásť napríklad vo forme istej databázy, alebo archívu,“ povedal producent seriálu Juraj Krasnohorský zo spoločnosti Artichoke.
Architekt Iľja Skoček je jedným z autorov návrhu budovy bratislavského Domu odborov Istropolis. Foto: Nora a Jakub Caprnka

Na projekte IKONY od samého začiatku spolupracovali s Adamom Gajdošom a Kristínou Tomanovou zo združenia Archtung. „Dôležitými partnermi projektu boli odborníci a odborníčky, z ktorých uvedieme najmä Henrietu Moravčíkovú, ako odbornú garantku projektu. Úloha garantov bola dôležitá pri výbere tém, respondentov a stavieb pre prvých dvanásť dielov. Zároveň nám garanti pomáhali smerovať projekt po obsahovej stránke, aby mal čo najvyššiu kvalitu a výpovednú hodnotu. Vďaka tvorivej voľnosti, ktorú sme poskytli mladým autorom/autorkám, vznikla veľmi rozmanitá a vizuálne bohatá séria filmov, reflektujúca rozmanitosť tvorby aj osobností jednotlivých architektov/architektiek,“ doplnil Juraj Krasnohorský.



Dokumenty sú venované štrnástim osobnostiam (v poradí vysielania na RTVS): Dušan Kuzma, Iľja Skoček, Ferdinand Milučký, Viera Mecková, Štefan Svetko, Oľga Ondreičková, Ivan Matušík, Vladimír Dedeček, Pavol Merjavý, Marián Marcinka & Milica Marcinková, Ján Miloslav Bahna, Martin Kusý & Pavol Paňák. Keďže štyria z nich pracovali/pracujú v tvorivých dvojiciach, dielov bude dvanásť. Prvý – o Dušanovi Kuzmovi – odvysiela Dvojka RTVS v pondelok 7. septembra o 21.10 hod. Všetky ďalšie diely prídu na rad vždy v pondelok, približne v rovnakom čase.

Komentáre