Štýl

Móda 80. rokov: Vracia sa alebo nikdy nezmizla?

"Móda, ach tá móda. Neustále sa meniaca a pritom nemenná. Nehovoriac o líčení. Rozhodli sme sa vám preto ukázať, ktoré trendy sú stále in. Či už ide o váš outift alebo vizáž. Inšpirujte sa."

Diana Vaculová, 26. novembra 2014 8:00
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


O socializme sa v posledných dňoch hovorí veľa. No to, na čo sa zabúda, je jeho móda. Vrátia sa späť kúsky z 80. rokov? My vám predstavíme tie, ktoré fičia stále, no aj tie, na ktoré by sa malo radšej zabudnúť.

Toto je sexy


Jedným z hitov socializmus boli šaty. Bodkované, kvietkované, na gombíky, väčšinou s rovným alebo áčkovým strihom. Či veríte alebo nie, takéto šaty nájdete v obchodoch aj dnes. A sú in. Samozrejme, módni návrhári prišli s určitými „vylepšovákmi“, ale niet pochýb o tom, že sa inšpirovali práve osemdesiatymi rokmi.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Ozdoby hlavy


Výrazné čelenky, mašle, stužky. Niečo na tom bude. Aj keď už teraz asi nestretnete ženy s vrkočom, ktorý by mali previazaný farebnou stužkou, mašle sa nosia stále. A nájdete ich v nejednom nákupnom centre. Stačí sa porozhliadnuť po vašom šatníku a možno zistíte, že máte viac kúskov hodiacich sa do tohto obdobia, než ste tušili.
Ilustračné foto. Foto: TASR/AP


Zdobené džínsy


Výrazné áčkové rifle s častými ozdobami. Vtedy obrovský hit, dnes skôr dávna minulosť. Tomuto by ste sa mali skôr vyhýbať. Samozrejme, nemáme nič proti zvonovým rifliam, pokiaľ pasujú vašej postave. Ale na smiešne ozdoby z osemdesiatych rokov radšej zabudnite.
Ilustračné foto. Foto: Reserved


Nie je hriva ako hriva


Trvalá, kučery, vlny. To je to, čomu sa žiadna žena, ktorá chcela byť v tejto dobe in, nevyhla. Jednoducho tento účes, ktorý občas symbolizoval i akýsi výbuch na hlave, mal svoje grády. O tom by nám vedeli rozprávať aj slovenské celebrity, ktoré sa trvalej poddali. No a čo nahradilo trvalú dnes? Vyžehlené krásky, drdoly, rybie chvosty. Ale nebojte sa, milé dámy, kučery sa stále nosia. Len ich treba nadobudnúť šetrnejšími spôsobmi, žiadna z vás predsa nechce skončiť s rozlámanými končekmi či absolútne zničenými vlasmi.
Ilustračné foto. Foto: TASR


Nalíčte sa ako v socializme


Pastelové farby, ružové líčka či výrazné rockerské čierne oči. Aj také bolo líčenie v tomto období. Napriek tomu, že vtedy to niektoré dámy skutočne preháňali, môžeme sa inšpirovať aspoň ich nápadmi. Ak chcete zvýrazniť črty vašej tváre, nemali by ste zabúdať na vaše líčka. Možno však vynechajte ružovú a siahnite radšej po tehlovo hnedej. No a čo s vašimi očkami? Čierne tiene v kombinácií s tónmi sivej či bielej môžu vyzerať fantasticky, no nemali by ste zabúdať, že toto líčenie je oveľa vhodnejšie na večer. Pastelové farby v tej správnej kombinácií môžu tiež vyzerať super, no je vždy lepšie, ak ich doladíte tými zemitými. Medzi vynikajúce kombinácie patrí napríklad zelená s hnedou či zlatistá s čiernou.
Ilustračné foto. Foto: TASR


ODPORÚČAME AJ:
Päť tipov ako vďaka účesu vyzerať chudšie
Dve mladé ženy trávia svoj život vo výklade. Prečo ich to baví?
Štyri triky, ktorými vás obchodníci balamutia
Päť rád, ako byť krásna aj bez mejkapu
Módne (s)hity, ktoré na Slovensku fičia. Tohto sa vyvarujte

Komentáre