Štýl

Tatranská galéria vystavuje diela herca Juraja Kukuru

"Diela vznikli počas jednotlivých repríz divadelnej inscenácie Biblia."

TASR, 19. apríla 2022 12:20
Na snímke vystavené dielo herca a riaditeľa bratislavského Divadla Aréna Juraja Kukuru počas otvorenia výstavy s názvom Od stvorenia ku krížu 27. júna 2020 v múzeu moderného umenia Danubiana Meulensteen Art Museum, Bratislava - Čunovo. Foto: TASR Pavol Zachar

Výstavu obrazov slovenského herca Juraja Kukuru s názvom Juraj Kukura - Od stvorenia ku krížu si môžu pozrieť návštevníci Tatranskej galérie v Poprade. Diela vznikli počas jednotlivých repríz divadelnej inscenácie Biblia.

"Vybrané príbehy zo Starého a Nového zákona herec najprv predčíta, svojsky interpretuje a následne pred očami divákov predvádza, čo sa stane, keď sa diela Hospodina zmocní človek a sám sa stane jeho tvorcom. V priebehu každého predstavenia tak vzniká originálny umelecký artefakt. Jeho konkrétna podoba pritom závisí nielen od momentálneho rozpoloženia jeho autora, či okolností, za akých sa biblický príbeh odvíja, ale predovšetkým od toho, aký maliarsky rukopis je pri prenášaní príbehov na plátno použitý," uviedla riaditeľka galérie Anna Ondrušeková.

Ako povedala, silné emocionálne zážitky sú sprítomnené do kontrastných farebných vrstiev, herecký prejav dopĺňa odvážna gestická maľba.

"Život Abraháma, Izáka, Jakuba, Mojžiša či osudy Ježiša Krista a jeho učeníkov predstavujú podobenstvá moderného človeka, zápasiaceho so stratou viery, ktorú dnes nahrádza konzum," doplnila Ondrušeková.
Na archívnej snímke herec Juraj Kukura počas verejnej generálky hudobno-dramatickej básne "BIBLIA" divadla Aréna v Bratislave 14. marca 2019. Foto: TASR Jaroslav Novák

Predstavenie Biblia uviedlo Divadlo Aréna v Bratislave pod taktovkou režiséra Rastislava Balleka, v koprodukcii so Slovenskou filharmóniou premiérovo pred troma rokmi.

Juraj Kukura sa narodil 15. marca 1947 v Prešove. Absolvoval štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave pod vedením Jozefa Budského. Keď mal 19 rokov, režisér Ivan Balaďa ho obsadil do jednej z hlavných úloh vo filmovom spracovaní románu Margity Figuli Tri gaštanové kone (1966). Začínal v Divadle na Korze, po jeho zrušení prešiel do súboru Novej scény a neskôr do Slovenského národného divadla.

Od roku 2002 je riaditeľom Divadla Aréna v Bratislave. Za herecký výkon v inscenácii Biblia sa stal laureátom prestížneho ocenenia Krištáľové krídlo 2019. Striedavo žije v Bratislave a v Hamburgu.

Výstava, ktorá je situovaná v Elektrárni Tatranskej galérie v Poprade, potrvá do 24. apríla.

Komentáre