Štýl

Dražbou svojich diel prispeli výtvarníci Ukrajine sumou 70 tisíc eur

"Aukciu zorganizovali ženy z umeleckej sféry. Všetky získané finančné prostriedky putujú na konto neziskovej organizácie Človek v ohrození."

TASR/Webmagazin.sk, 9. marca 2022 13:53
Na snímke zľava výkonná riaditeľka Slovak Fashion Council Zuzana Bobiková, umelecká riaditeľka festivalu Biela noc Zuzana Pacáková a licitátorka aukčnej spoločnosti SOGA Nina Gažovičová počas tlačovej konferencie iniciatívy Umením za mier, ktorá spustila online aukciu súčasného umenia a dizajnu. Foto: TASR Dano Veselský

Len pár dní po vypuknutí konfliktu sa stovka slovenských umelcov, výtvarníkov a dizajnérov spojila, aby vyzbierali finančné prostriedky pre ľudí postihnutých vojnou na Ukrajine. V priebehu krátkeho času zorganizovali aukciu umeleckých diel na stránke aukčného domu Soga, aby celú vydraženú sumu venovali neziskovej organizácii Človek v ohrození, ktorá dlhoročne pomáha ľuďom po celom svete, ktorých z dôvodu vojnových konfliktov, či prírodných katastrof zasiahla humanitárna kríza.

Iniciatíva Umením za mier spustila aukciu, v ktorej sa spojilo viac ako 100 slovenských výtvarníkov, ilustrátorov, digitálnych umelcov, sochárov, dizajnérov a módnych tvorcov. Aukcia, do ktorej umelci nezištne venovali svoje diela, trvala od 1. do 8. marca a vydražili sa v nej diela v celkovej hodnote 70 061 eur. Všetky získané prostriedky odovzdajú organizátori neziskovke Človek v ohrození. ktorá pracuje s ľuďmi utekajúcimi pred vojnou na Ukrajine priamo v teréne.
Aukciu umeleckých diel Umením za mier zorganizovali riaditeľka Slovak Fashion Conucil Zuzana Bobíková, výtvarníčky Ivana Šáteková, Tero Abaffy, Lucia Tallová, moderátorka Barbora Jagušák, riaditeľka festivalu Biela noc Zuzana Pacáková a Katarína Janáková. Foto: Mafin Laurincová

Dražbu umeleckých diel zorganizovalo z vlastnej iniciatívy sedem žien, výtvarníčok, dizajnérok, žien z umeleckej sféry, ktoré sú zároveň matkami a osudy rodín, ktoré vojna vyhnala z domovov a obrala ich takmer o všetko, sa ich bytostne dotýkajú.

Komentáre