Štýl

Laureátkou Ceny Oskára Čepana 2021 je Év van Hettmer

"Meno výtvarníčky vyhlásili zástupcovia medzinárodnej odbornej poroty v utorok večer na vyhodnotení 26. ročníka COČ v Kunsthalle Bratislava. Tá je dejiskom výstavy All In."

TASR, 9. februára 2022 14:45
Na snímke laureátka Ceny Oskára Čepana 2021 Ev Van Hettmer počas slávnostného vyhlásenia ocenenia v priestoroch výstavy All In. At Least, a Possibility... v Kunsthalle Bratislava 8. februára 2022. Foto: TASR - Dano Veselský

Laureátom Ceny Oskára Čepana (COČ) za rok 2021, súťaže slovenských vizuálnych umelcov do 40 rokov, je Év van Hettmer. Meno výtvarníčky vyhlásili zástupcovia medzinárodnej odbornej poroty v utorok večer na vyhodnotení 26. ročníka COČ v Kunsthalle Bratislava. Tá je dejiskom výstavy All In. At Least, a Possibility..., diela piatich finalistov sú tam vystavené do 28. februára.

"Výsledná finálová pätica umelcov a umelkýň bola konsenzom medzinárodnej poroty na jar 2021, vybrali veľmi trefne. Napriek tomu, že sa tu stretávajú veľmi rôznorodé autorské prístupy, vyjadrenia a naratívy, výstava vo výsledku funguje v komuniké s krízou a všetkým, čo sa nám tu za posledné dva roky deje," zhodnotila Lucia Gavulová, riaditeľka Nadácie - Centrum súčasného umenia, ktorá COČ organizuje a spolukurátorka výstavy, na ktorej svoje diela prezentujú maliarky Év van Hettmer a Viktorie Langer, digitálna umelkyňa Tamara Kametani a multimediálni umelci Luki Essender a Ondřej Houšťava.

O laureátovi 26. ročníka ceny jej rozhodli Kathrin Bentele, Soren Grammel, Edith Jeřábková, Margot Norton a Jan Verwoert, predseda poroty, ktorá vo výslednom hodnotení podčiarkla v prvom rade hlboký rešpekt voči výnimočnej kvalite nominovaných umelcov. "Udelením ocenenia Év van Hettmer chce porota vyzdvihnúť naliehavosť, smelosť, dôvtipnosť a múdrosť, ktoré priamo prejavila v konfrontácii sexizmu, v umení, kultúre a všade okolo, pričom si udržiava svoju pozíciu maliarky, a to tak, že vytvorila svoj vlastný umelecký jazyk farieb a tvarov, reči a konania," uviedla vo vyhlásení porota.
. Finálová výstava All In. At Least, a Possibility... potrvá v Kunsthalle Bratislava do 28. februára 2022. Foto: Cena Oskára Čepana

"V tejto súťaži som sa cítila dobre, sama sebou, prvých osemdesiat percent súťaže som si užívala, pretože to bola pocta a veľký kompliment pre mňa, je to spätná väzba pre umelca, čo je naplňujúce a dáva to ďalšie sily do práce," povedala Év van Hettmer, ktorá svoje dielo tvorila v Hamburgu, kde žije. "V mojej tvorbe sa venujem intimite, ženskej sexualite, ale je to hlavne o pocite seba samého a zakotvení identity - ako prežiť a navigovať sa v tomto svete," povedala pre TASR Év van Hettmer. Rodáčka z Nitry si prevzala cenu - umelecké dielo, ktoré vytvorila minuloročná víťazka COČ Daniela Krajčová. Získala tiež finančnú odmenu, dvojmesačný rezidenčný pobyt v Residency Unlimited, partnerskej inštitúcii projektu v New Yorku a samostatnú výstavu alebo inú prezentačnú aktivitu na Slovensku.

Komentáre