Štýl

Súčasné umenie v kontraste s hradom Uhrovec predstaví nový program

"Na základe dvojtýždňového pobytu umelci vo svojom diele reflektujú prostredie ruiny Hradu Uhrovec, uviedol Martin Varga. "

TASR, 29. júla 2021 13:20
Na archívnej snímke vstup do hradu Uhrovec. Foto: TASR – Radovan Stoklasa

Hrad Uhrovec nad Uhrovským Podhradím (okres Bánovce nad Bebravou) patril dva týždne dvojici mladých umelcov. Výsledky pobytu Dušana Prekopa a Anny Sedlmajerovej v rámci pilotného ročníka rezidenčného programu Stromy a kamene si tam bude môcť verejnosť pozrieť 31. júla od 16.00 h. TASR o tom informoval predseda občianskeho združenia (OZ) Hrad Uhrovec Martin Varga.

"Na základe dvojtýždňového pobytu umelci vo svojom diele reflektujú prostredie ruiny Hradu Uhrovec," uviedol Varga.

Súčasťou prezentácie rezidenčného programu bude podľa neho i (zá)hradný koncert dvojice neobyčajne vnímavých hudobníkov, violončelistu Jozefa Luptáka a akordeonistu Borisa Lenka. Podujatie bude moderovať Silvester Lavrík. Program o 17.00 h doplní komentovaná prehliadka inštalácie Záhrada tichej jednoty Antona Čierneho situovaná v neskoro románskej kaplnke.

"Projekt vznikol v spolupráci OZ transKUNSTHALLE, OZ Hrad Uhrovec a Základnej umeleckej školy Dezidera Kardoša v Bánovciach nad Bebravou. Jeho ambíciou je vytvorenie stabilného kultúrneho bodu v oblasti bánovského regiónu, ktorý prinesie súčasné umenie v kontraste s ruinou Hradu Uhrovec širokej verejnosti," ozrejmil Varga.

Výťažok z tejto akcie použije OZ Hrad Uhrovec na konzervačné práce, výskum a rozvoj aktivít súvisiacich s revitalizáciou hradu.

Komentáre