Štýl

Pouličná galéria v Trnave predstavuje diela z trienále plagátu

"Touto výstavou sa plagát ako médium vracia do svojho prirodzeného prostredia - na ulicu, informovali kurátori."

TASR, 5. novembra 2021 12:50
Na snímke plagát z medzinárodnej súťaže Trienále plagátu Trnava, ktoré zdobia múry Divadelnej ulice v Trnave počas exteriérovej výstavy s názvom "Pouličná galéria plagátov - 30 rokov Trienále plagátu Trnava" vo štvrtok 4. novembra 2021. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Múry Divadelnej ulice v Trnave opäť po dlhšej dobe zdobí exteriérová výstava. Tentoraz ide o plagáty z medzinárodnej súťaže Trienále plagátu Trnava, ktoré sú prierezom jeho 30-ročnej histórie a zároveň aj prológom a pozvánkou na nadchádzajúci 11. ročník v novembri 2022. Kurátori Patrik Krajčovič a Adrián Kobetič ich vybrali z kolekcie niekoľkých tisícok diel, ktoré boli vystavené počas všetkých desiatich ročníkov plagátového podujatia.

„Touto výstavou sa plagát ako médium vracia do svojho prirodzeného prostredia - na ulicu. Plagáty budú na Divadelnej vyše mesiaca, až do 10. decembra,“ informovali kurátori. Galéria Jána Koniarka v Trnave ako hlavný organizátor trienále udržiava tradíciu plagátovej tvorby už od roku 1991. Prezentujú sa na nej špičkoví grafickí dizajnéri z celého sveta. Práve vďaka trienále je Trnava známa ako mesto plagátu. Tri desiatky vystavených diel reprezentujú rôzne typografické, voľnočasové či satirické námety a reagujú aj na rôzne spoločenské, politické či ekologické problémy sveta. V pouličnej galérii môže okoloidúci divák pozorovať individuálne prístupy autorov i odlišné vizuálne vplyvy či zrkadlenie tradícií v jednotlivých regiónoch sveta.




Komentáre