Štýl

Nitrianska galéria chystá workshop o výrobe čičmianskych šperkov

"Tvorivá dielňa má podľa organizátorov viacero rovín. Záujemcom predstaví dedinu Čičmany i jej charakteristické ľudové vzory"

TASR/Webmagazin.sk, 4. novembra 2021 10:14
Na ilustračnej snímke reštaurovaný čičmiansky kroj. Foto: TASR Pavol Ďurčo

Nitrianska galéria pripravuje workshop, na ktorom si účastníci môžu vyrobiť originálny šperk s čičmianskym motívom. Tvorivá dielňa je sprievodným podujatím k aktuálnej výstave FOLK-LORE. Workshop bude v galérii 11. novembra pod vedením sochárky Niny A. Šoškovej.

„Táto hravá dielňa bola vytvorená v rámci umeleckej rezidencie v roku 2015 v Čičmanoch a pre jej obľubu má úspech dodnes. Jej účastníci si môžu vytvoriť hravú kľúčenku alebo brošňu z edície Čičmany,“ informovala Nitrianska galéria.

Tvorivá dielňa má podľa organizátorov viacero rovín. Záujemcom predstaví dedinu Čičmany i jej charakteristické ľudové vzory. Tie sa naučia rozpoznávať aj podľa ich tradičného názvoslovia. „Podľa chuti si potom vyskladajú mozaiku ľudových motívov a následne ich budú spolu ručne vystrihovať, skladať, spájať, lepiť. Výsledkom bude originálny suvenír,“ uviedli organizátori.
Na snímke drevenica v obci Čičmany, okres Žilina. Obec je preslávená originálnymi drevenicami s charakteristickou bielou ornamentálnou výzdobou. Foto: TASR Erika Ďurčová

Komentáre