Štýl

Niekdajšiu výrobňu vianočných ozdôb budú rekonštruovať

"Uvedená stavba je jednou z dominánt námestia. Tento meštiansky, respektíve patricijský dom, vznikol v 80. rokoch 18. storočia. "

TASR, 27. decembra 2021 12:19
Na snímke historická budova v obci Štítnik v okrese Rožňava, ktorú miestni poznajú ako niekdajšiu výrobňu vianočných ozdôb. Je v súkromných rukách a jej majiteľka začala s prácami v interiéri, rekonštrukciu spomalila pandémia. V Štítniku 25. decembra 2021. Foto: TASR - Diana Semanová
Štítnik 25. decembra (TASR) – Historická budova v centre Štítnika v okrese Rožňava, ktorú miestni poznajú ako niekdajšiu výrobňu vianočných ozdôb, prejde rekonštrukciou. Pre TASR to potvrdila jej vlastníčka Klaudia Gallová.

„Keďže ide o národnú kultúrnu pamiatku, jej oprava bude rozsiahla a náročná – musí spĺňať kritériá pamiatkového úradu. Archeologický prieskum máme za sebou, pomaly sme začali s nevyhnutnými prácami v interiéri budovy,“ povedala s tým, že pri obnove ich spomalila pandémia nového koronavírusu, pokračovať plánujú v blízkej budúcnosti. Na aký účel by mala byť budova využívaná, nespresnila.
Na snímke časť balkóna historickej budovy v obci Štítnik v okrese Rožňava, ktorú miestni poznajú ako niekdajšiu výrobňu vianočných ozdôb. Foto: TASR - Diana Semanová

Ako pre TASR uviedol starosta obce Ladislav Belányi, spolu s obecnými poslancami by si túto budovu vedeli predstaviť ako ubytovacie zariadenie s reštauráciou. „Také niečo u nás chýba najmä v turistickej sezóne,“ uviedol. Úvahy o obnove výroby vianočných ozdôb považuje za pekný návrat do minulosti, no napriek miere evidovanej nezamestnanosti, ktorá sa v tomto okrese pohybuje na úrovni okolo 15 percent, si to veľmi nevie predstaviť.



Uvedená stavba je jednou z dominánt námestia. Tento meštiansky, respektíve patricijský dom, vznikol v 80. rokoch 18. storočia. Známy je tiež ako palác Maritinszkých, neskôr patril rodu Sárkányiovcov. V minulosti v týchto priestoroch sídlila aj železiarenská spoločnosť Štítnická Concordia.
Na snímke historická budova na námestí v obci Štítnik v okrese Rožňava. V Štítniku 25. decembra 2021. Foto: TASR - Diana Semanová

Vianočné ozdoby tam začali vyrábať v roku 1954, prevádzka ukončila svoju činnosť v roku 2000. Výrobňa spadala pod spoločnosť Gemer - výrobné družstvo invalidov so sídlom v Sirku. Prevádzka v Štítniku bola zameraná na ručnú výrobu vianočných ozdôb, denne ich dokázali vyrobiť 8000. Veľké množstvo putovalo na zahraničný trh.

Štítničanka Tatiana Belányiová, ktorá v tejto prevádzke pracovala 16 rokov, spresnila, že s ručnou výrobou sa začínalo v časti, ktorú vidieť z námestia. „Tam sa maľovalo, máčalo aj farbilo. O pár rokov sa k nej vzadu vo dvore pristavala ďalšia časť, kam sa výroba premiestnila,“ povedala s tým, že priestory v prednej časti tak už slúžili ako kancelárie a šatne. Budova je v súčasnosti nevyužívaná a navonok chátra.
Na snímke časť námestia v obci Štítnik v okrese Rožňava, kde stojí aj budova, kde v minulosti ručne vyrábali vianočné ozdoby. 25. decembra 2021. Foto: TASR - Diana Semanová

Komentáre