Štýl

Na nádvorí Spišského hradu vzniká kresba jachty spájanej s Putinom

"Lányi Scheherezadou nadviazal na svoj počin spred dvoch rokov, keď na rovnakom mieste realizoval kresbu pôdorysu katedrály Notre Dame."

TASR, 10. mája 2022 17:07
Na snímke návštevníci na hradbách Spišského hradu. Foto: TASR Milan Kapusta


Kontrast dvoch kultúrnych kontextov má symbolizovať veľkoplošná "kresba" luxusnej jachty, ktorá v týchto dňoch vzniká v priestoroch najväčšieho nádvoria Spišského hradu. Autor Matúš Lányi ju pracovne nazval Scheherezade podľa jachty, ktorej vlastníctvo je pripisované ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi. O súčasnej umeleckej intervencii v historických priestoroch národnej kultúrnej pamiatky TASR informovala Dáša Uharčeková Pavúková zo Slovenského národného múzea.

"Kresba pôdorysu jachty predstavuje porovnanie dvoch kultúrnych kontextov, civilizovaného európskeho priestoru a druhého poznačeného skorumpovaným myslením a konaním jeho predstaviteľov," priblížila s tým, že dielo má reflektovať súčasnú situáciu v Európe, ovplyvnenú dianím na jej východnej hranici.

Lányi Scheherezadou nadviazal na svoj počin spred dvoch rokov, keď na rovnakom mieste realizoval kresbu pôdorysu katedrály Notre Dame. "Vtedy išlo o porovnanie kontextov civilizovaného priestoru Európy na príklade dvoch európskych kultúrnych objektov," ozrejmila Pavúková.
Spišský hrad, archívna snímka. Foto: TASR Milan Kapusta

"Kresbu" s reálnymi rozmermi luxusnej jachty (140 krát 25 metrov) bude Lányi v závislosti od počasia tvoriť približne do nasledujúceho týždňa, po ukončení sa bude dať na dolnom nádvorí Spišského hradu vidieť len pár dní. "Bude tam nejakých desať dní, najdlhšie. Dôležitý je samotný proces tvorby," vysvetlila Pavúková s tým, že výstupom umeleckej intervencie bude tiež nakrútenie krátkeho videa, dokumentujúceho vzniknuté dielo.




Komentáre