Štýl

Výstava v Budatínskom hrade mapuje osem desaťročí Považského múzea

"Múzeum má v správe viac ako 150.000 zbierkových predmetov z rôznych odborov."

TASR, 6. mája 2022 11:14
Ilustračné foto. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Históriu Považského múzea mapuje výstava 8 deka, 8 dekád, 80 rokov, ktorú vo štvrtok sprístupnili v priestoroch Budatínskeho hradu v Žiline. Podľa riaditeľa múzea Michala Jureckého sa návštevníci zoznámia s vývojom múzea, pribúdaním expozícií, ich rekonštrukciu a s niektorými exponátmi.

Pripomenul, že snahy o vytvorenie zázemia na uchovávanie a prezentáciu pamätihodností Považia sa úspešne zavŕšili v roku 1942. "V budove radnice v Žiline vznikla vlastivedná a drotárska expozícia. Odvtedy múzeum prešlo zásadnými zmenami, súvisiacimi nielen s turbulentnými politickými udalosťami, ale aj s ďalšími spoločenskými procesmi, ktoré formovali pohľad na ochranu pamiatok, spôsob ich výskumu a sprístupňovania verejnosti. Výstava venuje zvýšenú pozornosť ôsmim témam charakteristickým pre osobitné dekády jeho existencie," vysvetlil Jurecký.

Prvá dekáda múzea sa viaže k jeho vzniku. "Je to pohľad, ako mohla vyzerať prvá expozícia na radnici mesta Žilina. Pokračujeme prestavbou Budatínskeho hradu a expozíciou Čičmany. V kaštieli v Krasňanoch bola veľká prírodovedecká a etnografická expozícia. Nasleduje sprístupnenie hradu Strečno a aktuálna obnova Budatínskeho hradu a parku. Najmladším členom našej muzeálnej a expozičnej rodiny je Múzeum dopravy v Rajeckých Tepliciach," uviedol riaditeľ Považského múzea.

Doplnil, že múzeum má v správe viac ako 150.000 zbierkových predmetov z rôznych odborov. Fond zoológie ich obsahuje viac ako 70.000, zvyšok si rozdeľujú ostatné odbory od archeológie, cez históriu, etnografiu, numizmatiku a umenie.

Na výstave je aj predmet, na ktorom ľudia môžu vidieť, ako vyzerá reštaurovanie. "Jedna jeho časť je ešte pred reštaurovaním a druhá časť je po reštaurovaní. Dokonca sme poprosili návštevníkov a našich priaznivcov, aby sa podieľali na výstave. Vyzvali sme ich, aby doniesli staršie predmety, ktoré majú doma. Takže ľudia uvidia aj osobné veci z domácností - rôzne fotografie, listy a predmety," dodala hovorkyňa múzea Magdaléna Lacková.

Komentáre