Štýl

Mestská veža v Brezne zabojuje o titul Fénix - Kultúrna pamiatka roka

"Vyhlasovateľom súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka je ministerstvo kultúry spolu s Nadáciou SPP."

TASR, 17. marca 2023 11:41
Na snímke mestská veža na námestí v Brezne. Foto: TASR

Mestská veža, nazývaná zvonica, ktorá patrí medzi dominanty Brezna, zabojuje o najkrajšiu obnovenú pamiatku v rámci 16. ročníka súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka. TASR o tom informoval brezniansky viceprimátor Andrej Barančok s tým, že obyvatelia mesta i návštevníci môžu za ňu hlasovať do polnoci 5. apríla na webovej stránke súťaže.

"Medzi prihlásenými historickými skvostami sa tento rok nachádzajú kaštiele, sakrálne stavby, ale aj zaujímavé technické národné kultúrne pamiatky z celého Slovenska, ktorých obnova bola dokončená v rokoch 2021 a 2022. Naša zvonica už teraz zabodovala. Dostali sme sa do užšieho výberu 12 pamiatok, ktoré sa uchádzajú o titul Fénix – Kultúrna pamiatka roka," konštatoval primátor Brezna Tomáš Abel.

Proces obnovy v týchto dňoch dôkladne posúdila odborná porota zložená zo špičkových odborníkov z radov architektov, reštaurátorov, zástupcov pamiatkových úradov či odboru ochrany pamiatkového fondu ministerstva kultúry. Vyhlasovateľom súťaže Fénix - Kultúrna pamiatka roka je ministerstvo kultúry spolu s Nadáciou SPP.

Komentáre