Štýl

Jurkovičova tepláreň je skolaudovaná, víta nájomcov i návštevníkov

"Jurkovičovu tepláreň začali stavať v roku 1941 a dokončili ju v roku 1944. Bola súčasťou priemyselného centra Bratislavy, mimo historického jadra mesta."

TASR, 10. októbra 2021 10:43
Na snímke exteriér teplárne slovenského architekta Dušana Jurkoviča po rekonštrukcii. Foto: TASR Dano Veselský

Zrekonštruovaná bývalá Jurkovičova tepláreň, národná kultúrna pamiatka, je skolaudovaná. Kolaudačné rozhodnutie nadobudlo právoplatnosť ešte v auguste, v týchto dňoch vítajú nové priestory prvých nájomcov i návštevníkov. Ide pritom o jednu z mála podobných historických pamiatok na Slovensku, ktorú sa podarilo zachrániť. Komplexná rekonštrukcia stála viac ako 13 miliónov eur.

"K rekonštrukcii sme od začiatku pristupovali s úctou a precíznosťou. Cieľom bolo zachovať vo vnútri čo najviac cenných a originálnych prvkov. Samotná rekonštrukcia bola koncipovaná tak, aby časti, ktoré sú pôvodné, ostali viditeľné a jedinečnosť a rukopis Dušana Jurkoviča ostali zachované vo svojej podstate," skonštatoval Juraj Nevolník, výkonný riaditeľ Penta Real Estate Slovensko.
Na snímke interiér teplárne slovenského architekta Dušana Jurkoviča po rekonštrukcii. Foto: TASR Dano Veselský

Víziou bolo podľa developera vytvorenie inšpiratívneho a rôznorodého pracovného priestoru, ktorý poskytne zázemie na prepojenie viacerých skupín užívateľov, od korporátnych klientov po startupy či študentov. Architektonické riešenie využilo voľný vnútorný priestor v hale kotolne a v turbínovej hale na vstavbu nových konštrukcií, čím vytvorilo nové plochy a podlažia. Okrem flexibilných kancelárií BASE je súčasťou priestoru aj multifunkčná sála, kaviareň, galéria moderného umenia či reštaurácia. Tie sú verejne prístupné.

Rekonštruovaná Jurkovičova tepláreň je súčasťou polyfunkčného komplexu Sky Park s mestským parkom od architektky Zahy Hadid, ktorý vyrastá v bývalej industriálnej zóne medzi ulicami Čulenova, Továrenská a Bottova. Súčasťou projektu majú byť aj štyri rezidenčné veže a dve kancelárske budovy. V rámci projektu vznikol aj nový multifunkčný verejný park s rozlohou viac ako 30.000 štvorcových metrov. Do celého projektu sa má investovať viac ako 420 miliónov eur.
Na snímke exteriér teplárne slovenského architekta Dušana Jurkoviča po rekonštrukcii. Foto: TASR Dano Veselský

Jurkovičovu tepláreň začali stavať v roku 1941 a dokončili ju v roku 1944. Bola súčasťou priemyselného centra Bratislavy, mimo historického jadra mesta. Pre blízkosť prístavu a vlakovej vlečky vzniklo viacero továrenských stavieb, ako Cvernovka, Gumon, Kablo či rafinéria Apollo. Jurkovičova tepláreň je jedným z posledných odkazov na priemyselnú históriu tejto lokality v Bratislave. Počas bombardovania rafinérie Apollo bola čiastočne zasiahnutá a roky po ukončení svojej prevádzky chátrala. S jej rekonštrukciou sa začalo v lete 2018.

Jurkovičova tepláreň bola projektom slovenskej energetiky.

Komentáre