Štýl

Festival nového cirkusu v Stupave zabaví rodiny s deťmi aj dospelých

"Festival je podľa slov jeho riaditeľa Pavla Kelleyho jedinečný svojho druhu. "

TASR, 26. mája 2023 12:49
Na snímke slovinský umelec Andrej Tomše počas festivalu nového cirkusu - Cirkulart v záhrade stupavského kaštieľa. Stupava, 29. mája 2022. Foto: TASR - Michal Svítok

Viac ako 60 predstavení, dávku smiechu a akrobacie prinesie počas troch dní festival Cirkul'art, ktorý sa v piatok začína v Stupave. Posledný májový víkend spestrí kaštieľsky park mesta, ktorý sa zmení na pestrú cirkusovú záhradu s divadlom, novým cirkusom a živým súčasným umením.

Festival je podľa slov jeho riaditeľa Pavla Kelleyho jedinečný svojho druhu. "Tento rok ponúkne divákom viac ako 60 predstavení počas jedného víkendu. Diváci sa môžu tešiť na vysokú hrazdu, vzdušné akrobatické šou s množstvom cirkusových prekvapení. Špičkový program svetovej úrovne bude vo veľkom šapitó," približuje šéf festivalu nového cirkusu, na ktorý zavítajú umelci z Argentíny, Izraela, Francúzska, Švajčiarska, Juhoafrickej republiky, Severného Írska, Fínska, Portugalska, Španielska, Venezuely, Kolumbie a Talianska. "Väčšina predstavení má slovenskú premiéru a sú na Slovensku prvýkrát," dodáva Kelley.

Na Cirkul'arte sa predstaví aj David Dimitri. Pochádza zo svetoznámej cirkusovej rodiny a školy. Bol hviezdou a sólistom Cirque du Soleil, účinkoval na Broadway, v Metropolitnej Opere či na kráľovskom Festivale Cirque Monte Carlo. Na festivale v malom meste pri Bratislave sa bude prezentovať s predstavením L'Homme Cirque. Ako avizujú organizátori, "autentickou kombináciou akrobacie, hudby a tanca", ktorá predvedie "zmes divadelnej dynamiky a pestrosť cirkusových disciplín".

Dimitri je multižánrový talent a ekvilibrista. V cirkusovej aréne sa predstaví sám s kaskadérskymi kúskami, ktoré sú často na hranici ľudských možností. "Každé predstavenie je výzvou. Môže sa ocitnúť v neistých situáciách a môže sa tiež všeličo pokaziť. Jeho odvaha je však nekonečná," dodáva festival k umelcovi, ktorý sa pred očami divákov možno pokúsi aj vystreliť z dela.

Ambasádorom aktuálneho ročníka je Simona Salátová, hviezda slovenskej stand-upovej scény. Festival prináša do kaštieľskeho parku Stupavy aj množstvo sprievodného programu. Malých aj veľkých zabavia chodúľové divadlá, akrobati, divadelníci, moderní klauni, vzdušné konštrukcie. Cirkusovú záhradu tvoria tri šapitá s hlavným programom, bábkové divadlá, workshopy a tvorivé tréningové zóny.

Komentáre