Štýl

Ničia novoročné predsavzatia vaše vlasy?

"Pre mnoho ľudí je január čas na nový začiatok, budovanie ich lepšieho ja. Viac zeleniny, viac cvičenia, ale možno aj horší stav vlasov."

Zuzana Lobotková, 1. februára 2017 9:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Vaše nové stravovanie môže fungovať na zlepšenie kondície a zbavenie sa prebytočných kíl, no napadlo vám, ako to ovplyvní vaše vlasy? Mnoho vraj zdravých rozhodnutí v otázkach životného štýlu, ako je prechod na vegánsku stravu a pravidelná námaha vo fitness centre, môžu narobiť šarapatu s vašimi kaderami. A to bez vášho vedomia. Povieme vám, ako aj tie najlepšie úmysly môžu vašim vlasom uškodiť.

Vegánstvo


Mnoho hviezd prešlo na jeden mesiac vegánsku stravu, vrátane Beyonce a Jay-Z-ho, čo inšpirovalo veľa ľudí k tomu, aby ich nasledovali. Dokonca január volajú veganuár a tvrdia, že ide o zdravý detox organizmu. Podľa vlasových špecialistov však svojim vlasom upierajú dôležité živiny a vitamíny. Vlasy tvorí proteín zvaný keratín, takže mať v jedálničku dostatok proteínov je dôležité pre zdravie vlasov.

Chudé mäso, ryby a vajíčka sú bohaté na proteíny, dokonca vegeteriáni získavajú dostatok bielkovín z orechov, šošovice a fazule. Potraviny bohaté na vitamíny A, B, C a E skupín, ale aj zinok, meď, železo, horčík a selén sú taktiež dôležité pre zdravie vlasov. Opäť sa ukázala dôležitosť vyváženej stravy.

Prepotené vlasy


Ste na ceste do fitness centra? Potom je dôležité si po cvičení umyť vlasy. A to poriadne. Časté umývanie vlasov si v posledných rokoch získalo zlú povesť kvôli údajným škodlivým účinkom. Opak je však pravdou. Pravidelné umývanie vlasov je kľúčové na zachovanie zdravých silných vlasov a stáleho rastu.

Po náročnom cvičení v posilňovni je určite potrebné, najmä predtým než si pôjdete ľahnúť. Pretože ľahnúť si do postele so spotenými vlasmi môže počas noci upchať póry a zamedziť prirodzenému rastu vlasov počas spánku. Či už si teda vlasy umyjete v posilňovni alebo až doma, rozhodne na to nezabudnite.

Šetrenie na vlasových produktoch


Vianočné nákupy a januárové výpredaje možno dali zabrať vašej peňaženke, no prečo by si to mali odniesť vaše vlasy? Šetrnosť nie je zlá, no nemusíte ju extrémne prenášať do výberu vlasovej kozmetiky. Kvalita je pri šampónoch, kondicionéroch aj gumičkách na vlasy dôležitá.

Na vlasovej kozmetike nešetrite. Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Aj napriek rôznym prísľubom, väčšina šampónov obsahuje tú istú látku – nátriumlaurylsulfát. Dôkazy ukázali, že používanie prírodných produktov bez sulfátov môže byť kľúčové na dosiahnutie zdravých vlasov. Oplatí sa teda prečítať si zloženie vášho šampónu a radšej si priplatiť za prospešnejší produkt. V kúpeľni by ste mali mať hĺbkovo pôsobiace výrobky, ktoré vo vlasoch zachovajú vlhkosť. Zima vlasom nepomáha, takže si určite zabezpečte produkty s nízkym pH a látkami ako je PCA sodný, laktát sodný, glycerín a propylénglykol, ktoré sú najlepšie pre udržanie vlhkosti.

Proteínové nápoje


Po náročnom cvičení môžete byť v pokušení zarobiť si proteínový nápoj. No aj napriek benefitom, ktoré prinesie vašim svalom, môže naopak uškodiť vašim kaderám. Prísady v proteínových nápojoch často obsahujú rastové hormóny ako je kreatín a dehydroepiandrosterón. Tieto látky nielen podporujú rast svalovej hmoty, ale môžu spôsobiť hormonálnu nerovnováhu v krvi. Tá zase spúšťa stenčovanie vlasov a dokonca drastické vypadávanie vlasov.

Cvičenie a vysoké ciele sú skvelé, no príliš náročné aktivity môžu vlasy poškodiť. Dlhé úseky stresu menia úrovne hormónov a tvoria radikály bez kyseliny, pričom oboje zapríčiňuje stratu vlasov. Fyzické dôsledky dlhotrvajúceho stresu môžu viesť až k rozvoju diagnózy telogénne deflúvium. Toto ochorenie spúšťa vypadávanie vlasov a môže viesť k stenčovaniu vlasov a naozaj radikálnemu vypadávaniu.

Okrem toho stres pomerne často ľudí privádza k zlozvykom, ako je ťahanie vlasov, čo trpiaceho zanecháva v začarovanom kruhu problémov s korunou krásy. Aby sme to zhrnuli, novoročné predsavzatia na zlepšenie životného štýlu sú fajn, no mali by ste ich dobre zvážiť pre svoje celkové zdravie, ako aj zdravie vlasov.

Zdroj: Daily Mail

ODPORÚČAME TIEŽ:
Stovky Slovákov chcú po smrti dať svoje telo medikom, neplatí sa za to
Znečistené ovzdušie môže podráždiť oči či sliznice
Ako pôsobí kofeín na ľudí s poruchami pozornosti?
Začínate s behom? Nechajte si poradiť od odborníka

Komentáre