Zdravie

Ako pôsobí kofeín na ľudí s poruchami pozornosti?

"Kofeín vás možno nabudí, ale ako pôsobí na ľudí s ADHD? "

Zuzana Lobotková, 30. januára 2017 8:00
Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo
Porucha pozornosti ADHD je porucha mozgu, ktorá spôsobuje, že máte problém dávať pozor alebo ostať v pokoji. Tieto symptómy môžu narúšať normálny každodenný život a môžu sa objavovať naozaj často. ADHD sa často objavuje už v detstve, no môže vás postihnúť v akomkoľvek veku. A stále má túto poruchu diagnostikovanú len malé percento ľudí.

A čo ranná kávička?


Kofeín sa môže podobať niektorým liekom predpisovaným na ADHD. Tiež sú na báze stimulantov. No káva nemusí byť bezpečná pre každého, iným zas pomôže. Pitie kávy ako súčasť liečby závisí od veku, zdravotného stavu a závažnosti symptómov. Káva totiž dokáže normalizovať hladinu dopamínu a zlepšiť mieru pozornosti u ľudí s ADHD. Medzi nevýhody kofeínu však patrí:

- väčšina jedál a nápojov obsahuje rôzne množstvo kofeínu. Nikdy neviete, koľko kofeínu telu dodáte. Dokonca aj uvarená káva alebo čaj sa šálka od šálky množstvom kofeínu líšia. Je teda náročné odhadnúť, koľko jedla alebo nápoja potrebujete, a čo je už priveľa.

- kofeín sám nemusí na liečbu ADHD stačiť. Lieky na túto poruchu obsahujú vyššie a kontrolované množstvo stimulantov navrhnutých na liečbu poruchy. Pri vážnejších prípadoch teda len nápoje a jedlá obsahujúce kofeín nemusia byť dostatočne nápomocné.

- pridanie kofeínu k už nasadeným liekom na ADHD môže spôsobiť predávkovanie. A to prináša neželané účinky.

Stimulanty môžu byť u niektorých ľudí s ADHD efektívne, no nie sú bezpečné pre každého. Vyhýbať by sa im mali ľudia s týmito problémami: úzkostná porucha, vysoký krvný tlak, ochorenia obličiek, srdca, pečene, či s glaukómom.

Medzi možné nechcené účinky užívania stimulantov patrí: problémy so spánkom, znížený apetít alebo bolesti žalúdka, úzkosť a popudlivosť, bolesti hlavy, tiky (náhle opakujúce sa pohyby alebo zvuky), chvenie alebo záchvaty. Tie sa môžu skôr objaviť, ak daný človek užije vysoké množstvo stimulantov, alebo proste vyššie množstvo ako obvykle. Niektorí ľudia sú totiž na pôsobenie kofeínu a iných stimulantov citlivejší.

Kofeín a deti


Štúdie dokazujú, že kofeín dokáže ovplyvniť rast a vývoj detí, a teda môže byť pri liečbe ADHD použitý len po schválení lekárom. Rodičia by však mali zvážiť niekoľko vecí. Deti bežne konzumujú viac kofeínu, než by mali, a to hlavne v sladkých nápojoch. Deti vo veku 4 až 6 rokov by nemali prijať viac ako 45 miligramov, deti od 7 do 9 rokov viac než 62 miligramov a deti od 10 do 12 rokov by nemali prijať viac než 85 miligramov. Sladené bublinkové nápoje pritom obsahujú v jednom balení až 30 až 48 miligramov kofeínu. Okrem kofeínu v sebe nesú aj veľa cukru, čím zdravotné riziká stúpajú.

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Kofeín na deti pôsobí inak ako na dospelých. Narúša rast a vývoj mozgu tým, že pôsobí na spánok a často so sebou nesie nedostatok zdravých živín. Okrem toho kofeín u detí potenciálne zvyšuje tep a krvný tlak. Energetické nápoje môžu spôsobiť chvenie, srdcové problémy, problémy so správaním a náladovosťou. Deti s ADHD majú po konzumácii kofeínu problémy so spánkom a ospalosťou počas dňa. Rodičia by sa teda mali snažiť zamedziť prísun kofeínu pre svoje deti.

Liečba stimulantmi?


Kofeín je najviac užívaná droga na svete. Nesie v sebe prísľub možnej liečby ADHD, no stále si treba dávať pozor. Ľudia s ADHD sa môžu liečiť aj pomocou terapie, medikamentov alebo oboch spôsobov. A veľa medikamentov naozaj obsahuje stimulanty, ktoré zvyšujú aktivitu v nervovom systéme. Zvyšujú hladinu dopamínu a norepinefrínu v mozgu. Tieto dve chemikálie sú dôležité na sústredenie a koncentráciu. Predpokladá sa, že ľudia s ADHD majú v tele nedostatok týchto látok.

Kofeín je najznámejší stimulant na svete, no stimulanty v liekoch na ADHD sú silnejšie než šálka kávy alebo čaju. Stimulanty bežne spôsobujú, že ľudia sú viac hyperaktívni a neposední, no pre ľudí s ADHD je efekt často opačný. Zmierňujú symptómy ADHD tým, že zvyšujú mieru sústredenia a pamäť, redukujú hyperaktivitu a impulzívnosť.

Zdroj: medicalnewstoday.com

ODPORÚČAME TIEŽ:
Autista nemusí byť ako Rain Man, tvrdí pedagogička. Ale môže pracovať
Ste unavení? Vymeňte kávu za čokoládu
Koniec jazvám? Prevratný objav dokáže zahojiť rany bez stôp
Nekonečné čakanie na vlek? Štyri miesta, kde sa určite nebudete tlačiť

Komentáre