Zdravie

Znečistené ovzdušie môže podráždiť oči či sliznice

"Smogové situácie sú spôsobené zhoršením rozptylových podmienok v ovzduší v dôsledku nepriaznivých meteorologických podmienok."

TASR, 31. januára 2017 11:00
Ilustračná snímka Foto: TASR/AP
Smogové situácie, ktoré sa vnedávno zaznamenali na viacerých oblastiach Slovenska, môžu spôsobiť podráždenie očí, slizníc nosa a hrdla či vyvolávať kašeľ a pocit tlaku na hrudi. U alergikov môžu vyvolať astmatický záchvat. U ľudí s chronickým ochorením dýchacej alebo srdcovo-cievnej sústavy môžu zhoršiť zdravotný stav. Informuje o tom Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"K najcitlivejším populačným skupinám patria alergici- astmatici, osoby s chronickým ochorením dýchacej alebo srdcovo-cievnej sústavy, veľmi malé deti a tehotné ženy. Zvýšenému riziku z pôsobenia znečisteného ovzdušia v takýchto situáciách sú vystavení ľudia pracujúci vo vonkajšom prostredí, napríklad policajti, pracujúci pri údržbe komunikácií, prípadne športovci trénujúci vonku," vysvetľuje docentka Kvetoslava Koppová z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici.

Smogové situácie sú spôsobené zhoršením rozptylových podmienok v ovzduší v dôsledku nepriaznivých meteorologických podmienok. Najčastejšie ide o inverzné situácie, kedy vrstva ovzdušia nad terénom, najčastejšie v dolinách, je prakticky nepohyblivá a všetky znečisťujúce látky, vznikajúce v danej lokalite z výrobnej činnosti, vykurovania a výfukových plynov vozidiel, zostávajú v dolnej vrstve ovzdušia, v dýchacej zóne človeka. Dochádza tak k prekračovaniu maximálnych prípustných hodnôt znečisťujúcich látok.

Zimný smog býva podľa odborníkov ÚVZ SR výraznejší najmä z dôvodu, že ide o vykurovaciu sezónu so zvýšeným prísunom emisií z vykurovania do ovzdušia. Takýto smog obsahuje okrem oxidov dusíka a oxidov síry najmä prachové častice. Zo zdravotného hľadiska sú najvýznamnejšie jemné častice PM10, ktoré pri vdychovaní prenikajú až do dolných dýchacích ciest a čiastočne môžu prenikať cez pľúcne skliepky až do krvi.

V takýchto obdobiach odporúčajú odborníci obmedziť športovanie a nadmerné aktivity vonku, obmedziť vetranie v interiéroch, skrátiť celkovú doby pobytu vonku, vyvarovať sa iných aktivít znečisťujúcich ovzdušie v dýchacej zóne ako fajčenie či prášenie.

ODPORÚČAME TIEŽ:
Prestaňte viniť počasie! Za vašu bolesť chrbta môže niečo iné
Koniec jazvám? Prevratný objav dokáže zahojiť rany bez stôp
Nekonečné čakanie na vlek? Štyri miesta, kde sa určite nebudete tlačiť
Trpíte psoriatickou artritídou? Pozor, čo máte na tanieri

Komentáre