Štýl

Čo je litografia?

"V spolupráci s EUROVEA sme pripravili edukatívnu výstavu litografickej tlače. Je to príležitosť, ako uvidieť ako sa tvorí tento druh umenia. Tiež šanca ukázať aj deťom, v rámci všeobecného rozhľadu niečo, z čoho sa budú tešiť a naučí ich, ako sa tlačilo v minulosti."

WEBMAGAZIN.sk-OTS, včera 12:10
Foto: 24 PRODUCTION k. s.
V spolupráci s EUROVEA sme pripravili edukatívnu výstavu litografickej tlače. Je to príležitosť, ako uvidieť ako sa tvorí tento druh umenia. Tiež je to šanca ukázať aj deťom v rámci všeobecného rozhľadu niečo, z čoho sa budú tešiť (ukážky tlače na viac ako 150 stroji sa oplatí vidieť) a naučí ich, ako sa tlačilo v minulosti.



Základom termínu sú grécke slová „lithos - kameň“ a „grafein – písať“. Stará technika tlače, ktorá bola vynájdená Aloisom Senefelderom. V 18-tom storočí, bola určená skôr pre praktickú tlač.
Postupne sa ale do tejto metódy tlače z plochy zamilovali aj výtvarníci ako napríklad Goya, Ingres a v našich končinách asi všetkým známy Alfons Mucha, ktorý touto zaujímavou technikou realizovali na papier svoje diela.

Základom je úplne povrchom rovný a hladký litografický kameň – vápenec, ktorý sa ťaží prevažne v Bavorsku a jeho rozmery sú rôzne a môžu byť aj prekvapivo veľké.

Na dokonale vybrúsený podklad sa kreslí/maľuje prevažne litografickou ceruzou a špeciálnym tušom.
Princípom je vzájomné odpudzovanie mastnoty a vody. Pokreslené miesta priťahujúce farbu sa obtláčajú o kameň a zanechávajú stopu na špeciálnom litografickom papieri.



Kumšt spočíva hlavne v časovej náročnosti, kde sa umelec pri kresbe v podstate nemôže pomýliť a tiež vo farbách– ich počte, ktoré sa vrstvia na seba. Špeciálne pri sútlači musí byť tvorca precízny a znalý, aby sa dielo podarilo pre neho v uspokojivom výsledku. Časová náročnosť tlače sa môže natiahnuť na niekoľko dní práce

Počas 11 dní edukatívnej výstavy s ukážkami tlače sme pre všetkých zvedavcov a milovníkov umenia pripravili litografickú tlač troch maliarov, ktorým litografia ako technika počarovala. Každý deň o 17:00 a dva dni aj o 10:00 pre oči detí zo škôl, môžete vidieť túto tlač naživo. Akademický maliar Marián Komáček bude robiť ukážky tlače na viac ako 150 ročnom manuálnom lise.

Prečo litografia? Čím je táto technika tlače výnimočná?


Marián Komáček: S litografiou som sa stretol ešte počas štúdia na strednej umelecko-priemyselnej škole. Mam odloženú prvú litografiu, na ktorej ma zaujala kresba mastnou kriedou na kameň a následný odtlačok na papier. Táto technika sa mi zapáčila a venujem sa jej posledných 30 rokov neustále. Najťažšie však bolo zvládnuť technológiu a techniku tlače. Ja som experimentoval a zdokonaľoval sa aj vďaka odborníkom, ktorých som v živote stretol.
Prináša mi to radosť. Práca s kameňom a príprava tlače tejto starej techniky je už vzácne remeslo, ktoré sa vytráca a preto sa snažím zachovať túto klasickú techniku aj pre budúce generácie. Veľmi sa teším, že mám príležitosť ukázať to, čo som sa naučil priamo ľuďom.

Ondrej Michalek – MIO: Liografia je za mňa v čase, keď aj umenie skĺzava do umelej inteligencie, projektorov a všeobecne sa v ňom vytráca výtvarná zručnosť úplný klenot. Všetko sa tlačí manuálne a každý pohyb umelcovej ruky je v nej presne zachytený. Zároveň ponúka ohromnú voľnosť a možnosť spojiť súčasný štýl s vyše 250 rokov starou metódou „tlače“. Tlače vo veľkých úvodzovkách, pretože tu ide o originál, len vo väčšom počte kusov.

Peter Stankovič: Keď som ako decko chodil okolo galérií, hodiny som čumel na litografické tlače a nechápal som tú štruktúru a zvláštnu tajomnú atmosféru. A mám to dodnes. Aj preto mi táto technika učarovala a vždy keď mám príležitosť, idem do toho s radosťou. Som rád, že sa určite stretnem s veľa ľuďmi, čo majú záujem vidieť túto techniku. Najmä pre deti to môže byť poučné a tiež čarovné.



Dielní s technikou kameňotlače je ako šafránu. Na Slovensku nevieme o žiadnej. V Čechách sa dajú litografické dielne spočítať na prstoch jednej ruky. Daný stav spôsobuje aj to, že sa hlavne mladí výtvarníci a grafici púšťajú do tlačí digitálnych, tlačenými priamo z počítača.

Pri litografii je fascinujúce sledovať ten „remeselný fór“ a vôňu farby zmiešanú s pocitom, pri ktorom výtvarník sleduje, ako sa postupne tvorí daný obraz.

LITOGRAFIA. PREČO A NAČO JE DOBRÁ?

Umenie všeobecne, je neoddeliteľnou súčasťou života, ktoré nás obklopuje a často si ho vôbec neuvedomujeme.
Výtvarné umenie má veľa podôb a techník.
Jednou z nich je litografická tlač.

Litografia má význam:
- Pre tých, ktorým sa páči a chcú si ňou skrášliť príbytok.
- Pre zberateľov umenia (bez rámu je „skladná“, nezaberá veľa priestoru)
- Pre menších aj väčších investorov (hodnota môže rokmi stúpať)
- Ako hodnotný darček na narodeniny, meniny, okrúhliny, svadby a iné príležitosti, ak chcete obdarovaného potešiť.
- AK CHCETE POTEŠIŤ SEBA


Umelec, ktorý si techniku starých majstrov skúsi, určite neoľutuje.
Tiež neoľutuje ten, kto má rád umenie a ani človek, ktorý litografickú tlač dostane ako darček.

Tešíme sa, že sme v spolupráci EUROVEA pripravili túto výstavu, ktorá bude iste zaujímavou príležitosťou na vlastné oči vidieť toto umenie starých majstrov. Tešíme sa na všetkých, ktorí prídu.

Komentáre