Štýl

Cenu veľvyslanca Japonska dostal maliar, grafik a ilustrátor D. Kállay

"V SR bola Cena veľvyslanca Japonska udelená prvýkrát v roku 2014."

TASR, 27. októbra 2022 13:56
Na snímke akademický maliar Dušan Kállay Foto: TASR/Pavel Neubauer

V poradí 13. Cena veľvyslanca Japonska bola udelená slovenskému maliarovi, grafikovi a ilustrátorovi Dušanovi Kállayovi. Akademický maliar bol ocenený za jeho dlhoročný prínos k prehlbovaniu priateľstva, vzájomných vzťahov a výmen v oblasti kultúry medzi Japonskom a SR. TASR o tom informovala Zuzana Ondrejková Želinská z Veľvyslanectva Japonska v SR.

Dušan Kállay ilustroval viac ako 200 kníh. Medzi ním ilustrované knihy patrí Tulák Kláry Jarunkovej, Panenská veža na Devíne Márie Ďuríčkovej, Rozprávky Hansa Christiana Andersena, Slovenské rozprávky Pavla Dobšinského či Alica v krajine zázrakov Lewisa Carrolla. Jeho tvorba je súčasťou významných umeleckých zbierok po celom svete. Je nositeľom mnohých ocenení.

Pod jeho vedením sa na Vysokej škole výtvarných umení vzdelávalo množstvo študentov zo Slovenska i z celého sveta. Do Bratislavy sa mu podarilo pritiahnuť viacero Japoncov, ktorí pôsobia na Slovensku, v Čechách alebo v Japonsku a venujú sa ilustrácii detskej literatúry či maľbe. Viackrát navštívil Japonsko, kde vystavoval, inšpiroval sa, spoznal tradičné spôsoby výroby ručného papiera, zapojil sa do aktívnych výmen s japonskými umelcami a odborníkmi na umenie.

Cena veľvyslanca Japonska sa udeľuje jednotlivcom, telesám alebo inštitúciám, ktorí svojimi aktivitami výrazne prispievajú k vzájomnému porozumeniu a prehlbovaniu priateľských vzťahov medzi Japonskom a cudzími krajinami. V SR bola Cena veľvyslanca Japonska udelená prvýkrát v roku 2014.



Komentáre