Štýl

Bratislava rozšírila a vynovila vianočnú výzdobu

"Zhruba 13 km nových svetelných a žiarovkových reťazí zdobí vianočný stromček na Hlavnom námestí a ďalších miestach v Starom meste. Novinkou sú aj svetelné inštalácie od Biela Noc."

TASR/Webmagazin.sk, 18. decembra 2020 12:32
Hlavné námestie zdobí 12 m vysoká jedľa s drevenými ozdobami od umelkyne Janky Majerskej. Foto: Facebook Bratislava - hlavné mesto SR


Bratislava vynovila a na niektorých miestach aj rozšírila vianočnú svetelnú výzdobu. Doplnila ju aj o nové motívy. Na miestach, kde už výzdoba doslúžila, ako na Staromestskej, Hodžovom námestí či Suchom mýte doplnilo výzdobu o 67 kusov, ktorá bude použitá okrem spomínaných lokalít aj na Štefánikovej ulici.

„V porovnaní s pôvodnými dvojrozmernými výzdobami, ktoré sú ploché a staticky svietiace, sme sa rozhodli použiť osvedčený motív päťcípej 3D hviezdy, ktorý bol aj v minulosti použitý na vianočnom stromčeku na Hlavnom námestí," spresnila hovorkyňa Bratislavy Katarína Rajčanová.

Nové výzdoby na stĺpy osvetlenia sú vyrobené z dvoch kusov takýchto päťcípych 3D hviezd, svetielka v nich sú vybavené efektom trblietania, teda pomalého preblikávania jednotlivých diód.

Vo zvyšných lokalitách, kde vianočnú výzdobu na stĺpoch verejného osvetlenia zabezpečuje magistrát, ako Kapucínska, Obchodná, Námestie SNP, Štúrova, Šafárikovo námestie, použila samospráva výzdoby nakúpené v predchádzajúcich rokoch, ktoré sú stále v zachovalom stave.

„Oproti predpokladanej cene nákupu vianočnej výzdoby a svetiel, ktorú určil prieskum trhu, sme ušetrili takmer polovicu nákladov. Nákup výzdoby na stĺpy verejného osvetlenia, ako aj svetelných a žiarovkových reťazí, sme realizovali cez elektronické trhovisko, a to za necelých 70 000 eur bez DPH," priblížila Rajčanová.

Tento rok sa magistrát rozhodol použiť aj väčší objem svetelných reťazí prevažne umiestnených na stromoch, ale napríklad aj na konštrukciách s prezentáciami umenia v centre mesta. Mesto nakúpilo približne 13 kilometrov svetelných a žiarovkových reťazí.

Nové reťaze zdobia vianočný stromček na Hlavnom námestí, ako aj stromy na Františkánskom námestí, strom uprostred Primaciálneho námestia a ďalšie na Hurbanovom a Župnom námestí a na Štefánikovej ulici.

Výzdoba Primaciálneho paláca, Novej radnice a Klobučníckej ulice bola aj tento rok realizovaná podľa pôvodného konceptu z predchádzajúcich rokov. Novinkou je farebné nasvietenie Starého mosta v odtieňoch Winter sunset, ktoré samospráva inštalovala v spolupráci s Bielou nocou.


Ani tento rok nechýba na Hlavnom námestí ústredný vianočný stromček. 17-ročná jedlička má 12 metrov a mestu ju venovala rodina zo Starých Gruntov.Tento rok robia stromček výnimočným drevené ozdoby od majsterky ľudovej umeleckej výroby za rok 2020 Janky Majerskej. Ide o tradičné slovenské ozdoby z ÚĽUV s kyjatickými vzormi z Gemera, ktorými boli v minulosti zdobené truhlice starých mám. Ozdoby sú vyrobené pomocou kružidla a polkruhového dláta a domaľovávané akrylovou farbou.
Novinkou sú aj svetelné inštalácie od Biela Noc, ktoré nájdete v prehľadnej mape na: http://vianoce.bratislava.sk

Komentáre