Štýl

Banská Bystrica otvorila výstavu leteckých fotografií Rodinné striebro

"Výstava predstavuje výber tridsiatich fotografií z projektu, ktorý je rodinným albumom našich pamiatok a krás Slovenska. Ich autorom je fotograf a šéf obrazovej sekcie TASR Michal Svítok."

TASR/Webmagazin.sk, 16. septembra 2020 10:36
Výber leteckých fotografií zo série Rodinné striebro vystavujú v priestoroch banskobystrickej radnice. Foto: TASR Ján Krošlák

Rodinné striebro je názov výstavy fotografií Michala Svítoka, ktorú v pondelok otvorili v Banskej Bystrici. Predstavuje výber leteckých záberov, ktoré autor vytvoril v rámci rozsiahleho projektu Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) o Slovensku. Výstava sa koná vo foyeri historickej Radnice a potrvá do 27. septembra.

Vystavené fotografie pochádzajú z databázy viac ako 900 leteckých záberov unikátnej edície TASR Rodinné striebro, projekt vznikol v roku 2018. Ponúkajú pohľady na prírodné krásy slovenských regiónov, zaujímavé a obľúbené turistické lokality, hrady, zámky, kaštiele, národné parky, vodné nádrže, ale aj cestnú infraštruktúru a výstavbu komunikácií. "Aj ďalšie veci, ktoré mi padli do oka a do objektívu počas všetkých letov, ktoré som absolvoval," uviedol Michal Svítok, vedúci Obrazovej redakcie TASR, ktorý v lietadle strávil asi 20 hodín.

Výstava predstavuje výber tridsiatich fotografií z projektu, ktorý je podľa slov autora "rodinný album našich pamiatok a krás Slovenska". "Snažil som sa nájsť 'všehochuť' toho, čo je v projekte. Na výstavu sa dostali aj umeleckejšie zábery, ktoré sa podarili a neboli možno v pláne," dodal rodák z Banskej Bystrice, fotoreportér, ktorého práce ocenili aj v súťaži Slovak Press Photo.



Svítok však neprezradil, ktorý kút Slovenska je podľa neho z vtáčej perspektívy najkrajší. "Krajina z lietadla naberá úplne iný význam, iný rozmer. Človek si uvedomí veľkosť hradov, rozsiahlosť vodnej nádrže, aká je to obrovská plocha. Poloniny vyzerajú úžasne, zachytil som ich v jesennom tóne. Krajina pri pekných svetelných atmosférach dokáže vyčariť úžasné diela, ktoré som ja len zachytil, tie diela prírody vznikli samé, som rád, že sa mi to podarilo zachytiť," poznamenal autor výstavy, ktorá by mala putovať aj ďalej po Slovensku. "Bol by som rád, aby sme okrem stredu navštívili aj východ a západ Slovenska. Budem pracovať na tom, aby ju videli ľudia v každom regióne," uzavrel.

Na snímke šéf Obrazovej redakcie TASR a autor výstavy Michal Svítok počas príhovoru na výstave s názvom Rodinné striebro, ktorá sa konala v historickej radnici v Banskej Bystrici v pondelok 14. septembra 2020. Vystavené fotografie pochádzajú z databázy viac ako 900 leteckých záberov unikátnej edície TASR Rodinné striebro, projekt vznikol v roku 2018. Ponúkajú pohľady na prírodné krásy slovenských regiónov, zaujímavé a obľúbené turistické lokality, hrady, zámky, kaštiele, národné parky, vodné nádrže, ale aj cestnú infraštruktúru a výstavbu komunikácií. Foto: TASR - Ján Krošlák




Komentáre