Hudba a film

Vo veku 74 rokov zomrela operná speváčka Edita Gruberová

"Sopranistka Gruberová počas svojej viac než polstoročie trvajúcej kariéry vystupovala na operných scénach v mnohých krajinách vrátane Rakúska a Nemecka."

TASR, 18. októbra 2021 21:56
Speváčka Edita Gruberová na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Vo veku 74 rokov zomrela v pondelok v Zürichu slovenská operná speváčka Edita Gruberová. Prostredníctvom umeleckej agentúry Hilbert Artists Management to oznámila jej rodina, uviedla na svojej webstránke rakúska verejnoprávna stanica ORF.

Edita Gruberová sa narodila 23. decembra 1946 v Bratislave. V rokoch 1961-1968 študovala na bratislavskom konzervatóriu a neskôr na Vysokej škole múzických umení.

Vo Viedenskej štátnej opere podľa ORF debutovala v roku 1970 v Mozartovej Čarovnej flaute ako Kráľovná noci. O štyri roky neskôr účinkovala v tejto úlohe po prvý raz na javisku bavorskej Štátnej opery. Jej prvým medzinárodným úspechom v roku 1976 bola úloha Zerbinetty v opere Richarda Straussa Ariadna na Naxe.

Sopranistka Gruberová počas svojej viac než polstoročie trvajúcej kariéry vystupovala na operných scénach v mnohých krajinách vrátane Rakúska a Nemecka; účinkovala tiež v slávnej milánskej La Scale, Royal Opera House v Londýne, newyorskej Metropolitnej opere či v parížskej opere. Svoju spevácku kariéru ukončila v roku 2019.


Profil Edity Gruberovej

Edita Gruberová sa narodila 23. decembra 1946 v Bratislave. V rokoch 1961-1968 študovala na bratislavskom konzervatóriu u Márie Medveckej a následne na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Už počas štúdia spievala v Lúčnici a hosťovala na scéne Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

V rokoch 1968–1970 naštudovala viacero veľkých postáv ako sólistka operného súboru Divadla Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici (dnes Štátna opera).

Obdivuhodnú kariéru na jednej z vrcholných európskych scén – vo Viedenskej štátnej opere – začala v roku 1970 úlohou Kráľovnej noci v Čarovnej flaute Wolfganga Amadea Mozarta. (O štyri roky neskôr účinkovala v tejto úlohe po prvý raz tiež na javisku bavorskej Štátnej opery.) Zakrátko po úspešnom uvedení vo Viedni získala stály angažmán, avšak spočiatku spievala skôr menšie role.

Cestu k medzinárodnému uznaniu a svetovej sláve otvorila sopranistke náročná úloha Zerbinetty v opere Ariadna na Naxe od Richarda Straussa z roku 1976. Edita Gruberová svojím výkonom pod hudobným vedením Karla Böhma vzbudila obrovskú pozornosť. Začali jej prichádzať pozvania a angažmány z newyorskej Metropolitnej opery, milánskej La Scaly, londýnskej Covent Garden, z Parížskej národnej opery, alebo Bavorskej štátnej opery v Mníchove.

Edita Gruberová vystupovala na všetkých významných svetových operných scénach, účinkovala s najvýznamnejšími svetovými dirigentmi a orchestrami. V odbore operného belcanta sa vypracovala medzi majstrov umeleckej renesancie starých autorov talianskej školy. Svojimi precíznymi a inšpiratívnymi výkonmi priviedla túto tvorbu k novému rozkvetu.

Za svoje interpretačné umenie získala hviezda svetových operných pódií viacero ocenení. V roku 1980 jej udelili rakúsky titul "Österreichische Kammersängerin", o osem rokov neskôr sa stala čestnou členkou Viedenskej štátnej opery. Edita Gruberová je tiež nositeľkou Radu Bieleho dvojkríža II. triedy (1997) a v roku 2013 si v nemeckom Baden-Badene prevzala prestížnu Hudobnú cenu Herberta von Karajana.

V novembri 2016 sa operná diva stala laureátkou Ceny Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii Hudba za sólový recitál na medzinárodnom festivale Prague Proms 2016. Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák jej udelil 17. decembra 2016 vo Viedni Zlatú plaketu. Krátko pred 70. narodeninami umelkyne tak ocenil jej celoživotný výnimočný umelecký prínos a reprezentáciu Slovenska v zahraničí. Operná speváčka Edita Gruberová sa tiež ocitla medzi laureátmi ocenenia Osobnosti Bratislavy 2018.

S divadelným javiskom i s divákmi sa pôvodne Edita Gruberová chcela rozlúčiť 27. novembra a 1. decembra 2020 v Štátnom divadle Košice. Úspešnú kariéru mala uzavrieť premiérou opery Gaetana Donizettiho s názvom Roberto Devereux, kde stvárnila postavu kráľovnej Alžbety. Predstavenie však odvolala z dôvodu pandémie nového koronavírusu.

Komentáre