Hudba a film

VIDEO: Divadlo v Košiciach predstaví dve nové inscenácie pre deti

"V nedeľu (2. 6.) zas bude mať na Malej scéne NDKE premiéru nová činoherná rozprávka O Paľovi, čo sa ani čerta nebál. "

TASR, 31. mája 2024 12:27
Snímka zo skúšky činohernej rozprávky O Paľovi, čo sa ani čerta nebál na Malej scéne Národného divadla v Košiciach 30. mája 2024. Na snímke zľava Juraj Zetyák – striga a Lívia Dujavová - Anička. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Dve nové inscenácie pre detského diváka predstaví Národné divadlo Košice (NDKE) počas nadchádzajúceho víkendu. Pôjde o baletnú premiéru s názvom Malý princ a činohernú rozprávku O Paľovi, čo sa ani čerta nebál. Divadlo počas sobotňajšieho (1. 6.) Medzinárodného dňa detí (MDD) pripravuje aj špeciálny program pre deti. Informuje o tom NDKE na svojej webovej stránke.

Po takmer 20 rokoch sa v sobotu v obnovenej premiére vráti na javisko Historickej budovy NDKE autorská baletná rozprávka na motívy slávnej knihy Antoine de Saint-Exupéryho Malý princ. "Exupéryho Malý princ ešte i dnes prekvapuje svojou čistotou a láskavým pochopením sveta, v ktorom žijeme. Je akousi súčasnou bibliou, ktorá pohľadom detských očí nachádza naše chyby a zároveň ponúka riešenie, ako sa s nimi vyrovnať. Na povrchný svet plný nekultúrnosti, ničenia tradícií a nezmyselných vojen sa dokáže dívať s láskou, pochopením a nádejou," uvádzajú tvorcovia novej inscenácie. Scenár podľa Exupéryho knihy napísali Ondrej Šoth a Zuzana Mistríková. Šoth má v rukách aj réžiu a choreografiu.



V nedeľu (2. 6.) zas bude mať na Malej scéne NDKE premiéru nová činoherná rozprávka O Paľovi, čo sa ani čerta nebál. Na motívy rozprávok Pavla Dobšinského ju napísal herec činohry divadla Peter Cibula, ktorý je zároveň aj režisérom tejto inscenácie. "Slovenské rozprávky sú veľmi dôležitou súčasťou nielen literatúry, ale celej našej kultúry. Môj scenár vznikol na motívy štyroch Dobšinského rozprávok. Dôvod je jednoduchý. Chcel som sa vrátiť ku koreňom našej ľudovej slovesnosti, okrem iného aj preto, aby sme nezabúdali, popri záplave zahraničných diel, že aj my máme svoju tradíciu a svojich kvalitných autorov. A takisto preto, že rozprávky zozbierané a spísané Pavlom Dobšinským majú v sebe nadčasovosť i paralelu s dneškom," povedal.



Divadlo počas MDD pripravuje pre deti aj špeciálny program, ktorého súčasťou budú tvorivé dielne, výstava kostýmov či koncertná verzia nového operného projektu Orchestríček.


Komentáre