Hudba a film

Na svete je spoločné dielo Janovica, Ormandíka a Lasicu

"K čitateľom prichádza spoločná kniha aforizmov Tomáša Janovica, esejí Milana Lasicu a ilustrácií Mareka Ormandíka, Humor nie je pápež. "

TASR, 21. mája 2024 13:20
Na snímke spisovateľ a aforista Tomáš Janovic a výtvarník Marek Ormandík. Foto: Archív Tomáš Janovic

Pred viac ako rokom požiadal básnik a spisovateľ Tomáš Janovic maliara a ilustrátora Mareka Ormandíka, aby s ním spolupracoval na novej knihe. Marek s radosťou súhlasil. Tomáš Janovic mal pripravený už hotový text, pozostávajúci z dvadsiatich aforizmov, ktoré boli komentované doposiaľ nepublikovanými krátkymi esejami Milana Lasicu. Kruto presné Janovicove myšlienky inšpirovali Milana Lasicu k rovnako trefným, smiešno-smutným zamysleniam sa nad našou súčasnosťou. Text vznikol v roku 2021 a tieto dni vychádza ako ich spoločná kniha, doplnená o viac ako dvadsať plnofarebných celostránkových ilustrácií a množstvo ďalších menších kresieb Mareka Ormandíka, ktorých témami sú cnosti, ale najmä ľudské neresti.

V knihe Humor nie je pápež sa čitatelia dozvedia o názore Milana Lasicu na sociálne siete, manželstvo, humor, strednú Európu, demokraciu, či peniaze. Dozvedia sa ale predovšetkým o tom, akí sme. Publikácia Humor nie je pápež, ktorú vydáva Michal Malicher, v spoločnosti Povalač vychádza aj v špeciálnej limitovanej edícii, v počte 100 číslovaných exemplárov. Toto vydanie obsahuje ručne kolorovaný originálny grafický list a je uložené v bezpečnom kartónovom obale.
Foto:

Spoločné knižné dielo Tomáša Janovica, Milana Lasicu a Mareka Ormandíka Humor nie je pápež bude slávnostne uvedené do života na domovskej scéne Milana Lasicu, v Štúdiu L+S, počas spomienkového predstavenia na Tomáša Janovica, Humor ho!, 24. mája o 19.00.

Pri príležitosti jeho nedožitých 87. narodenín si na neho prídu zaspomínať Dušan Dušek, Martin Huba, Magda Vášáryová, Lucia Molnár Satinská, Daniela Kapitáňová, Kamil Mikulčík, Jakub Nvota, Peter Lipa, Ján Štrasser, Marek Ormandík. Diváci si budú môcť priamo na mieste kúpiť oba varianty knihy a nechať si ich podpísať autorom ilustrácií Marekom Ormandíkom.
Foto:

Ukážka z knihy Humor nie je pápež



Tomáš Janovic:
Vďaka sociálnym sieťam nie sme sami. Sebou.

Milan Lasica: Nie je isté či sociálne siete majú aj sociálne cítenie. Sociálne cítenie je čosi, čo sa vyžaduje. Malo by byť prítomné v každej fungujúcej spoločnosti v modernom svete. Stáva sa, že niekedy a niekde chýba. A to sa považuje za nedostatok, ktorý treba odstrániť. Sociálne siete nechýbajú nikde. Sú všade, sme nimi obklopení, dá sa povedať, že sme mušky, zachytené v sociálnych sieťach, chvíľu sa zmietame a chceme sa vyslobodiť a po čase si zvykneme a čakáme kedy sa objaví tvorca siete – pavúk a sme zvedaví čo s nami urobí. Zvedaví sme iba preto, aby sme hneď nevideli skutočnosť v tých najčernejších farbách. Pretože pavúk – tvorca sociálnej siete skôr či neskôr zvíťazí. Nakoniec prečo by nezvíťazil, keď proti nemu vlastne nikto nebojuje, nikto sa nesnaží zo sociálnej siete vypliesť, uniknúť. Nečudo. Kto by unikol, prestane mať kontakty. A bez kontaktov sa nedá existovať. Nech nikto netvrdí, že dnes sa ľudia nestýkajú, že nekomunikujú, že sú uzavretí v akýchsi bublinách. Kdeže! To všetko sa deje, to všetko funguje.




Komentáre