Hudba a film

V 40 kinách na Slovensku sa začala prehliadka severských filmov SCANDI

"Prehliadka prináša aj dva škandinávske horory. Prvý je fínsky debut Ono (2022) režisérky Hanny Bergholmovej, v ktorom sa temná monštruózna tvár zdanlivo dokonalého života vyliahne z vajca."

TASR, 25. januára 2023 12:46
Prehliadka severských filmov SCANDI 2023 potrvá do 31. januára. V Bratislave budú jej súčasťou aj sprievodné podujatia. Foto: FB SCANDI

Aktuálne filmy z Dánska, Švédska, Nórska, Fínska a Islandu premietne od utorka v 40 kinách po celom Slovensku prehliadka súčasných severských filmov SCANDI 2023. V poradí 9. ročník podujatia, ktoré organizuje Film Europe, otvorila v utorok historická dráma Všetky moje listy spáľ od režiséra Björna Rungeho.

"Príbeh snímky odkrýva vplyv vášne, žiarlivosti a hnevu v milostnom vzťahu počas 30. rokov 20. storočia," približuje organizátor príbeh založený na skutočných udalostiach.

Prehliadka prináša aj dva škandinávske horory. Prvý je fínsky debut Ono (2022) režisérky Hanny Bergholmovej, v ktorom sa temná monštruózna tvár zdanlivo dokonalého života vyliahne z vajca. V druhom horore zavedie nórsky režisér-samouk Henrik Martin Dahlsbakken divákov na začiatok 20. storočia, keď vidiecky kňaz musí rozhodnúť o umiestnení nového kostola pre miestnu dedinskú komunitu. V snímke Posadnutosť (2022) však jeho výber padne na staré saamské pohrebisko.

"Krása škandinávskeho filmu je v jeho žánrovej a generačnej demokratizácii a preto je pre nás výber filmov veľkým zážitkom. Už dávno to nie sú len Bergman, Dogma 95 alebo Nordic Noir, ale rôznorodosť filmových diel, ktoré si dokážu globálne a každoročne získať srdce arthousového diváka, slot v hlavnej súťaži v Cannes, nomináciu na Oscara, distribúciu po celom svete, ale aj nasadenie v multiplexoch," približuje SCANDI 2023 kreatívny riaditeľ Dominik Hronec.

Nosnou témou prehliadky sú literárne adaptácie. Je ňou aj historická výpravná dráma Emigranti (2021) od nórskeho režiséra Erika Poppeho. Snímka o švédskej rodine hľadajúcej nový domov v Severnej Amerike. Ďalšou adaptáciou je dráma Letné svetlo a potom príde noc od režiséra Elfara Adalsteinsa. "Islandský film, ktorého literárna predloha vyšla v slovenskom preklade, skúma sny a túžby obyčajných ľudí na vidieckom meste a otvára existenciálne otázky života, smrti a lásky," opisuje Hronec.

Diváci sa môžu tešiť aj na komédie. Ako zástupca čierneho humoru sa predstaví nórsky film Je mi zo seba zle od režiséra Kristoffera Borgliho. V programe figuruje aj komédia z Nórska Bombastický Johan a dánsky film Nič o skupine stredoškolákov hľadajúcich zmysle života.

V rámci retrospektívy SCANDI predstaví kultového dánskeho režiséra Nicolasa Windinga Refna s jeho trilógiou Dealer (Pusher, 1996), ktorá je zároveň debutom herca Madsa Mikkelsena.

Prehliadka potrvá do 31. januára. V Bratislave budú jej súčasťou aj sprievodné podujatia.


Komentáre