Hudba a film

Sting sa po 10 rokoch vrátil do Košíc, privítala ho plná Steel Aréna

"Košický koncert vďaka viacročnej pandémii vyšiel Stingovi až na štvrtý pokus, prvý termín bol 8. októbra 2020, druhý 4. októbra 2021 a tretí nevydarený 13. marca tohto roku. "

TASR, 29. septembra 2022 12:23
Na snímke britský hudobník Sting vystupuje počas svojho koncertu v rámci turné Sting My Songs Tour 2019, 30. júna 2019 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Hokej v košickej Steel Aréne nahradila v stredu večer (28. 9.) hudba. Hosťom východniarov bol na Slovensku veľmi známy a stále populárny Sting, ktorý pokračuje v turné Sting My Songs. Miesto povzbudzovania 'do toho' zazneli slávne songy Message in a bottle či Englishman in New York.

Košický koncert vďaka viacročnej pandémii vyšiel Stingovi až na štvrtý pokus, prvý termín bol 8. októbra 2020, druhý 4. októbra 2021 a tretí nevydarený 13. marca tohto roku. Do Košíc sa Gordon Matthew Thomas Sumner, ako znie jeho civilné meno, vrátil po desiatich rokoch - posledne tam koncertoval 17. novembra 2012 -, čo v priebehu stredajšieho koncertu aj sám spomenul.

Stingov košický playlist mal 18 songov, začal hitom Message in a Bottle z albumu Reggatta de Blanc, vydaného v októbri 1979 so skupinou Police, po ňom nasledoval známym hitom Englishman in New York, čo je song z druhej platne Nothing Like the Sun, ktorý vydal Sting v októbri 1987. Zatiaľ čo pri prvej zmienenej skladbe sa zaplnená aréna rozhýbala, pri druhej sa k protagonistovi už pridali aj stovky hlasiviek.

Ako ďalšie odspieval skladby Every Little Thing She Does Is Magic, If It's Love, For Her Love, Rushing Water, If I Ever Lose My Faith in You zo štvrtého sólového albumu Ten Summoner's Tales, vydaného v marci 1993.

Zaznel aj jeden z najväčších sólových hitov Fields of Gold, a ďalej tiež skladby Spirits in the Material World, Brand New Day, Shape of My Heart, Heavy Cloud No Rain, So Lonely, Desert Rose
a s ním opäť veľký ohlas, ďalej King of Pain a na záver ešte najväčší hit z éry Police Every Breath You Take z piateho a záverečného albumu Synchronicity z júna 1983. V košickej aréne snáď ani nebol fanúšik, ktorý by tento slávny song nepoznal. Odmenou Stingovi a muzikantom boli ovácie publika, ktorému potom venoval dva prídavky Roxanne a Fragile.

Sting dal možnosť vystúpiť aj svojej rodine. Predskokanom koncertu bol jeho 45-ročný najstarší syn Joe Sumner, ktorý sa snažil roztancovať arénu ešte pred vystúpením svojho otca a za snahu dostal potlesk publika. K hudobníkom sa potom pripojil aj v závere koncertu.

Stingovu sprievodnú kapelu tvorili Dominic Miller (gitara), Josh Freese (bicie), Rufus Miller (gitara), Yolanda Charles (basa), Kevon Webster (klávesy), Shane Sager (harmonika), Melissa Musique a Gene Noble (sprievodné vokály).

Sting (*2.10.1951, Wallsend, Newcastle) bol v januári 1977 spoluzakladateľom skupiny Police, v ktorej spieval a hral na basovej gitare. Skupina sa rozpadla v roku 1986, pričom dovtedy vydala päť štúdiových albumov. Na sólovej dráhe následne vydal Sting pätnásť štúdiových albumov, najnovším je The Bridge, ktorý vyšiel v novembri 2021. Košický koncert bol jeho ôsmym vystúpením na Slovensku.

V Košiciach mal Sting úspech. V nedeľu 30. októbra sa so svojou kapelou predstaví aj Bratislavčanom na zimnom štadióne Ondreja Nepelu.





Komentáre