Hudba a film

SND uzavrie divadelnú sezónu open air galakoncertom

"Bolero Mauricea Ravela si vypočujú návštevníci v závere sobotňajšieho open air gala, ktoré bude znieť pod taktovkou Braunera."

TASR, 28. júna 2024 10:56
Na snímke fontána Vodný prameň z roku 1989 pred novou budovou SND. Foto: TASR - Dano Veselský

Slovenské národné divadlo (SND) uzavrie 104. divadelnú sezónu veľkým Letným gala v sobotu 29. júna na Námestí M. R. Štefánika pred novou budovou národného divadla. Open air galakoncert so začiatkom o 19.00 h bude zároveň inauguračným koncertom nového šéfdirigenta orchestra Opery SND Tomáša Braunera. TASR o tom informovala Izabela Pažítková, tlačová tajomníčka SND.

Na galakoncerte predznamenáva národné divadlo aj premiéry novej 105. sezóny. Podujatie otvorí predohra k pripravovanej premiére opernej rozprávky Perníková chalúpka od Engelberta Humperdincka. "V ukážkach z tohto diela zaznie uspávanka a pantomíma z finále 2. dejstva. Na opernú rozprávku plnú fantázie, hravosti a humoru pozvú malých i veľkých Mariana Sajko a Katarína Hano Flórová," približuje SND. V novej sezóne avizuje aj premiéru inscenácie Verdiho Maškarného bálu. Ukážky z tohto romantického príbehu Amélie a Riccarda budú na gala interpretovať Mária Porubčinová a Tomáš Juhás.

Baletný súbor sa odprezentuje Stuhovým adagiom z baletu Zle strážené dievča. Ďalšou tanečnou ukážkou bude dueto z diela Murmuration, ktoré zatancujú Ilinca Ducin a Kristian Achberger. V husľovom sóle sa predstaví Sandra Haniszewska Kubasik. V programe nechýba ukážka z Carminy Burany na hudbu Carla Orffa, v kvartete z tohto diela v choreografii Edwarda Cluga účinkuje barytonista Pavol Remenár a tanečníci Adrián Szelle, Jean-Michel Reuter, Giorgio Perego, Gerardo Gonzalez Villaverde. Pre veľký úspech uvedie Balet SND všetky tri tituly aj v nasledujúcej sezóne. V premiére k nim pribudne balet Bolero v choreografii izraelského tvorcu Shahara Binyaminiho.

Bolero Mauricea Ravela si vypočujú návštevníci v závere sobotňajšieho open air gala, ktoré bude znieť pod taktovkou Braunera. Vstup je voľný. V prípade nepriaznivého počasia sa program presunie do Sály opery a baletu novej budovy SND.









Komentáre