Hudba a film

Balet SND a VŠMU opäť spája večer tanečného umenia

"Podujatie, ktoré je súčasťou osláv 75. výročia založenia VŠMU, sa uskutoční vo štvrtok v novej budove SND. "

TASR, 13. júna 2024 12:53
Program slávnostného večera bude tvorený prezentáciou bakalárskych a diplomových prác študentov choreografie rôznych tanečných žánrov, študentov performancie a tanečného divadla, ale aj diel bývalých absolventov a členov Baletu SND. Foto: FB Balet SND

Balet Slovenského národného divadla (SND) a Vysokú školu múzických umení (VŠMU) v Bratislave v závere akademického roka a divadelnej sezóny opäť spája večer tanečného umenia. Podujatie, ktoré je súčasťou osláv 75. výročia založenia VŠMU, sa uskutoční vo štvrtok v novej budove SND. TASR o tom informovala tlačová tajomníčka divadla Izabela Pažítková.

Pripomenula, že tradíciu tohto projektu začali obe inštitúcie písať v roku 2014, je dôležitou súčasťou vzdelávacieho procesu na Katedre tanečnej tvorby Hudobnej a tanečnej fakulty (HTF) VŠMU.

"Tvorivú a pedagogickú prácu absolventov katedry tanečnej tvorby s mladými tanečníkmi, možno budúcimi tanečnými profesionálmi, predstavíme v choreografiách súboru DanceContinent a Tanečného konzervatória Evy Jaczovej v Bratislave," približuje program večera Ivana Kleiblová, vedúca Katedry tanečnej tvorby HTF VŠMU. "Pravidelné projekty študentov tanečného divadla a performancie realizované v zahraničnej spolupráci reprezentuje časť z predstavenia Kaleidoskop v choreografii Stephanie Schober z Veľkej Británie," dodala.

Predstavia sa aj študentky choreografie bakalárskeho a magisterského stupňa Kateřina Zemanová, Melánia Ondrejčíková, Mária Viteková a aj diplomantka Hana Vidová, ktorá uvedie sólo zo svojej diplomovej práce na motívy románu Georga Orwella 1984, premiérovanej na scéne Štátnej opery v Banskej Bystrici.

Kleiblová upozorňuje, že diváci sa môžu tešiť aj na vystúpenia dvoch úspešných absolventov katedry, z ktorých sú už etablovaní umelci. V oblasti ľudového tanca je to choreograf, vysokoškolský pedagóg a súčasne externý doktorand na VŠMU Martin Urban, ktorý svoju tvorbu predstaví v dvoch choreografiách v podaní Univerzitného folklórneho súboru Mladosť z Banskej Bystrice, kde pôsobí ako umelecký vedúci. "V oblasti profesionálneho súčasného tanca sa v zahraničí úspešne presadil Martin Kilvády, jeho krátke pohybové predstavenie má spomienkový charakter s výstižným názvom Nos-tal-žííí," dodáva SND s tým, že v podaní sólistov jeho baletného súboru si publikum zaspomína aj na tohtoročný úspešný Fashion Ballet '24 choreografiou Chvenie okamihu, ktorej autorkou je Nina Poláková, riaditeľka Baletu SND.



Komentáre